11.000 Britten bepalen keuze premier

De komende Britse Lagerhuisverkiezingen zullen de meest onvoorspelbare in jaren worden. De Conservatieven en Labour ontlopen elkaar in de peilingen nauwelijks, met tussen de 322 en 340 zetels elk. Geen opiniepeiler durft – met 73 dagen te gaan – al een eventuele winnaar te noemen.

Maar naar nu blijkt, kunnen slechts 11.000 kiezers bepalen of David Cameron opnieuw premier wordt of dat Labour-leider Ed Miliband zijn intrek neemt op Downing Street 10. Dat is althans de berekening van Grant Shapps, de voorzitter van de Conservatieve partij.

In het overgrote deel van de 650 Britse kiesdistricten is de winnende partij al bekend, de zogenoemde safe seats. De strijd vindt plaats in 194 districten met een geschiedenis van wisseling van partij en die dus te winnen of te verliezen zijn. Drieëntwintig daarvan zijn volgens Shapps door de Tories te veroveren op Labour of de LibDems. En het verschil tussen de Tories en de concurrentie is daar in totaal 11.000 stemmen.

Er is één ‘mits’. Shapps gaat er vanuit dat het Britse electoraat op een van de drie grote partijen zal stemmen, net als vijf jaar geleden. Maar het politieke landschap is inmiddels zo versnipperd, dat wordt voorspeld dat 26 procent van de kiezers in mei voor een andere partij kiest.