OM treedt op tegen growshops

De politie trof deze wietplantage in 2012 aan in Hoofddorp. Foto Eric van Lieshout

Het Openbaar Ministerie (OM) komt vanaf 1 maart in actie tegen facilitators van illegale hennepteelt. De nieuwe Opiumwet treedt dan in werking, die voorbereidingshandelingen van illegale hennepteelt strafbaar stelt. Het gaat bijvoorbeeld om het leveren van lampen en voedingsstoffen en het aansluiten van elektra.

De wet maakt de handelingen van growshops, die zich hebben toegelegd op voorbereiding van hennepteelt, strafbaar. Het OM wil zo veel mogelijk growshops vóór 1 maart informeren. Op het bevorderen of voorbereiden van hennepteelt staat een maximale gevangenisstraf van drie jaar en een geldboete van 81.000 euro. Hennepteelt voor medische, diergeneeskundige of wetenschappelijke doeleinden is niet strafbaar.

Lees ook in NRC Handelsblad: Twintig wietplantjes in huis? Wegwezen (€) en Tilburg wietstad (€)

    • Sterre van der Hee