Ook topman HSBC bankierde bij in opspraak geraakt filiaal in Zwitserland

Ook de topman van HSBC, Stuart Gulliver, heeft een bankrekening in Zwitserland. Dat heeft een woordvoerder van de Britse bank vanochtend bevestigd naar aanleiding van een bericht in The Guardian.

De Zwitserse tak van de Britse bank heeft op grote schaal rijke klanten geholpen bij belastingontduiking, zo bleek eerder deze maand uit de zogenoemde Swissleaks-data.

Daarvan is geen sprake bij Gulliver, zegt de woordvoerder van HSBC. De rekening van Gulliver werd geopend toen hij in Hongkong werkte en was bedoeld voor zijn bonus. Gulliver zou in Hongkong ook inkomstenbelasting hebben betaald. Volgens The Guardian stond in 2007 op de rekening 7,6 miljoen dollar (67 miljoen euro) en stond deze op naam van een Panamees bedrijf. Dat was „om redenen van vertrouwelijkheid”, aldus HSBC.

HSBC maakte vanochtend de jaarcijfers bekend. De bank noemde het afgelopen jaar „uitdagend”. De winst voor belasting was vorig jaar weliswaar 18,7 miljard dollar, maar dat was een daling van 17 procent ten opzichte van 2013 en slechter dan analisten hadden voorspeld. Dat heeft volgens de bank met name te maken met slechte groei in Azië. Ook werd bijna 1,2 miljard dollar opzijgezet voor eventuele rechtszaken en schikkingen wegens (pogingen tot) manipulatie van de internationale valutamarkt.

Over Swissleaks zei HSBC: „Het spijt ons zeer, en we maken onze excuses voor nalatigheid in ons handelen en naleving van de regels”. Woensdag moet Gulliver voor de Britse Lagerhuiscommissie voor Banken verschijnen. In The Independent zegt een oud-openbaar aanklager vandaag dat er „overtuigend bewijs” is dat HBSC zich heeft schuldig gemaakt aan „ernstige” grensoverschrijdende criminaliteit.