‘Netanyahu overdreef nucleaire dreiging Iran tegen VN’

Netanyahu heeft de VN in 2012 misleid door de nucleaire ambities van Iran bewust te overdrijven. Dat meldt althans de Arabische nieuwszender Al Jazeera, dat over honderden geheime documenten zegt te beschikken van inlichtingendiensten van over de hele wereld.

De Israëlische premier premier tijdens een bijeenkomst in de Knesset, het Israëlische parlement in Jeruzalem. AP / Sebastian Scheiner

Netanyahu heeft de VN in 2012 misleid door de nucleaire dreiging van Iran bewust te overdrijven. Dat meldt althans de Arabische nieuwszender Al Jazeera, dat over honderden geheime documenten zegt te beschikken van inlichtingendiensten van over de hele wereld.

Minder dan een maand nadat Netanyahu de Algemene Vergadering van de VN waarschuwde dat Iran zo’n zeventig procent van de weg naar een nucleair wapen had voltooid, wist de Israëlische veiligheidsdienst Mossad dat Iran “geen activiteiten liet zien die noodzakelijk zijn voor het produceren van wapens”, zo schrijft Al Jazeera. Dat zou blijken uit een geheim document dat de dienst op 12 oktober 2012 naar de Zuid-Afrikaanse geheime dienst SAA. heeft gestuurd.

Volgende week zal Netanyahu het Amerikaanse congres toespreken. Hij zal dan waarschuwen voor het compromis dat Teheran en de wereldmachten dreigen te sluiten over de nucleaire ambities van Iran.

Netanyahu liet tijdens een bezoek aan de VN een tekening van een bom zien met daarop een lijn bij de eerste fase, 70 procent, en een lijn bij 90 procent:

Ook VS vonden geen bewijs

Dat Iran nog niet was begonnen met het bouwen van een nucleair wapen, komt overeen met berichten van de Amerikaanse inlichtingendiensten uit 2012, dat nog geen bewijs was gevonden dat Iran had besloten de nucleaire infrastructuur te gebruiken voor het bouwen van een wapen. Ook was er volgens de Amerikanen geen teken dat oude plannen om een kernkop te ontwikkelen weer levende waren in Iran. In 2003 werden die plannen in de ijskast gezet.

Iran en de P5+1 zijn momenteel bezig met plannen voor een raamwerk voor een permanente overeenkomst over de nucleaire activiteiten van Teheran. Dat raamwerk moet eind maart zijn bereikt; een volledige technische overeenkomst eind juni. Volgens Iran is de nucleaire activiteit louter bedoeld voor vreedzame doeleinden.

Al Jazeera werkt samen met The Guardian en publiceert de komende tijd een selectie uit de documenten, die zij The Spy Cables noemen.

    • Mirjam Remie