Eerste directe DNA-match in identificatiepoging watersnoodramp

Sluiting van het dijkgat bij Stevensluis op Schouwen-Duiveland. Het leegpompen van het ondergelopen land. Foto ANP / Co Zeylemaker

Meer dan zestig jaar na de watersnoodramp van 1953 is weer een slachtoffer geïdentificeerd. De identiteit van de 41-jarige vrouw uit Kruiningen kon na DNA-verwantschapsonderzoek worden achterhaald. Ze is het eerste onbekende slachtoffer van de ramp dat op deze wijze een naam kreeg, meldt de politie.

In 2013 groef de politie de resten van de vrouw op om DNA af te nemen. Ze lag als onbekende begraven in Yerseke, in de gemeente Reimerswaal. Haar nu 77-jarige zoon uit Wezep stond DNA-materiaal af voor het verwantschapsonderzoek.

Eerste directe match

De vrouw was één van de 29 onbekende slachtoffers die met medewerking van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) werden opgegraven voor hun genetisch materiaal. De opgravingen waren onderdeel van een landelijk project waarmee de politie met behulp van nieuwe technieken onbekende doden van voor 2010 wil identificeren. Hiertoe riep de politie nabestaanden op wangslijm af te geven.

De DNA-profielen die het NFI op basis van het materiaal van vermisten en nabestaanden vervaardigde, zijn opgenomen in de databank vermiste personen. Daar kwam een directe match uit met de nu 77-jarige zoon uit Wezep.

Familieband bekend, maar identiteit niet

Eind vorig jaar was al bekend dat tussen een nabestaande die DNA afstond en een van de opgegraven slachtoffers op Schouwen-Duiveland een familieband bestaat. In dit geval bleef echter de identiteit van het slachtoffer onbekend, omdat binnen de betreffende familie twee personen vermist zijn geraakt. Zij waren nagenoeg even oud, waardoor voor een identificatie van deze persoon geen onderscheid aan te geven was.

Van twee andere onbekende slachtoffers, eveneens opgegraven op Schouwen-Duiveland, is vastgesteld dat zij familie van elkaar waren. Op welke manier de twee slachtoffers verwant zijn, is onduidelijk.

Hoop op meer DNA

De zoon van de vrouw uit Kruiningen is op de hoogte gebracht van de identificatie van zijn moeder. Een politiewoordvoerder zegt tegen persdienst ANP te hopen dat de identificatie een stimulans is voor directe familieleden van mensen die tijdens de ramp zijn verdwenen om hun DNA alsnog beschikbaar te stellen.

Tot nu toe heeft ongeveer de helft van de nabestaanden van de nog ongeveer 100 vermisten zich gemeld om DNA af te geven, zegt de woordvoerder. De politie hoopt dat familieleden die een nauwe familieband hebben met vermisten (ouders, kinderen, broers en zussen) alsnog wangslijm af willen staan voor DNA-onderzoek.

Het extra Polygoon journaal over de Watersnoodramp van 1953. Beelden van de kust bij ‘s Gravezande, Katwijk, Noordwijk en IJmuiden.

    • Laura Klompenhouwer