Minder winst voor HSBC - topman in opspraak met Zwitserse rekening

HSBC heeft vorig jaar zestien procent minder winst gemaakt dan een jaar eerder, onder meer omdat de Britse bank allemaal boetes heeft moeten betalen. De bank is momenteel in opspraak omdat medewerkers klanten geholpen heeft met belastingontduiking. Vlak voor de publicatie van de jaarcijfers schreef The Guardian dat topman Stuart Gulliver, die de bank uit de crises moet navigeren, zelf ook een Zwitserse rekening heeft.

Het logo van HSBC Private Bank in Genève. Foto EPA / martial Trezzini

HSBC heeft vorig jaar zestien procent minder winst gemaakt dan een jaar eerder, onder meer omdat de Britse bank allemaal boetes heeft moeten betalen. De bank is momenteel in opspraak omdat medewerkers klanten actief geholpen hebben met belastingontduiking.

Vlak voor de publicatie van de jaarcijfers schreef The Guardian dat topman Stuart Gulliver, die de bank uit de crises moet navigeren, zelf ook een Zwitserse rekening heeft. Hij zou tussen tussen 2005 en 2007 ongeveer 5 miljoen pond (6,7 miljoen euro) via Zwitserland doorgesluisd hebben naar een in Panama geregistreerde onderneming. Volgens HSBC heeft Gulliver zich daarbij echter gewoon aan de regels gehouden.

HSBC boekte in 2014 een nettowinst van 13,1 miljard dollar (11,6 miljard euro). Een jaar eerder was dat nog 15,6 miljard dollar. Naast de opgelegde boetes plaagden hogere kosten en voorzieningen voor toekomstige boetes en schikkingen de bank.

Lees ook bij NRC Q: Zes dingen die je moet weten over de duistere praktijken bij HSBC.

    • Eva Smal