Mag V&D zijn werknemers minder betalen van de rechter?

Foto ANP

Vandaag krijgen de 10.500 werknemers van V&D hun salaris over februari gestort. Dat zal gewoon het bedrag zijn dat ze gewend zijn. Maar dat is misschien wel de laatste keer. Vandaag om 12 uur doet de rechter ook uitspraak over de vraag of V&D de salarissen mag verlagen, zoals het bedrijf wil.

Update 13:00 uur

V&D mag van de rechter de lonen niet verlagen. De winkelketen gaat in beroep

V&D heeft de indruk laten ontstaan dat het ‘loonoffer’ essentieel is voor het overleven van het bedrijf. Maar is dat wel echt zo?

Even terug naar het begin

Vakbonden FNV en CNV spanden deze rechtszaak aan. Het onderwerp: de warenhuisketen vraagt van de ongeveer vijfduizend werknemers in zijn 63 warenhuizen een loonoffer van 6 procent, maakte het vorige maand ineens bekend. Dat moet een besparing van 11 miljoen euro per jaar opleveren.

Niet leuk, maar het móét, was de boodschap. In 2013 bedroeg het verlies van de grootste warenhuisketen van Nederland 42 miljoen euro, op een omzet van 600 miljoen. Als niet iedereen helpt, gaat V&D failliet.

Vestigingen V&D in Nederland

Niet direct failliet

Het akkoord over de redding van V&D blijft gewoon overeind als de rechter de vakbonden vandaag gelijk geeft, zeggen betrokkenen.

De Amerikaanse eigenaar Sun Capital steekt 60 miljoen euro in het bedrijf en de banken – ING, ABN Amro en Rabobank – stellen samen ruim 50 miljoen euro beschikbaar, bevestigen ingewijden.

De verhuurders en de Belastingdienst zorgen voor de besparingen. De verhuurders schelden een deel van de huur over de komende maanden kwijt, waardoor de huurkosten van V&D 24 miljoen euro lager uitvallen. Met de Belastingdienst heeft V&D afgesproken dat het bedrijf dit jaar 16 miljoen euro minder belasting hoeft te betalen. Dat geld moet V&D later wel alsnog betalen.

V&D gaat niet direct failliet als het bedrijf in maart wéér de ‘gewone’ salarissen moet uitbetalen.

Maar…

Om het eind van het jaar te halen, is het wél belangrijk dat V&D bespaart op zijn loonkosten, zeggen betrokkenen. V&D betaalt zijn werknemers elke maand 9 miljoen euro. Dat bedrag is een van “de grootste kostenposten”, zei advocaat Rixt de Vries van V&D afgelopen week in de rechtszaal.

Als onderdeel van het reddingsplan heeft V&D met zijn banken afspraken gemaakt over de nieuwe financiering. Als een bedrijf de afspraken niet meer kan nakomen, mogen de banken hun geld opeisen – en kan een bedrijf omvallen. De vrees is dat die situatie ontstaat als V&D er niet in slaagt om de loonkosten structureel omlaag te brengen, de tweede helft van dit jaar al.

Vijf gestrande pogingen

Als de rechter besluit dat V&D geen loonsverlaging mag opleggen, ligt het voor de hand dat het bedrijf weer met de vakbonden in onderhandeling wil. Succes is niet verzekerd: vóór de zitting mislukten al vijf pogingen.

“Voor ons is het niet vanzelfsprekend dat het loonoffer weer op tafel komt”, zegt vakbondsman Niels Suijker van de FNV dan ook. De bonden willen alleen onderhandelen als V&D bereid is te praten over baangarantie voor werknemers. Een voorstel dat het bedrijf tot nu afwees.

Als de rechter besluit dat V&D de salarisverlaging wél mag doorvoeren, krijgt het personeel volgende maand minder salaris. Dan wordt ook het bedrag ingehouden dat ze deze maand nog ‘te veel’ hebben gekregen – een dubbele korting dus.

    • Teri van der Heijden
    • Barbara Rijlaarsdam