‘Lijst hervormingsmaatregelen Griekenland komt morgen pas’

Demonstranten houden een grote Griekse vlag vast tijdens een protest tegen de bezuinigingen. Reuters / Alkis Konstantinidis

Griekenland levert de lijst met hervormingen die het land wil doorvoeren morgenochtend in bij de eurogroep, in plaats van vandaag. Dat heeft een regeringsfunctionaris gezegd tegen persbureau Reuters.

Volgens de functionaris is de eurogroep, bestaande uit de ministers van Financiën van de eurozone, akkoord met de uitstel. De deadline voor de lijst, een voorwaarde voor verlenging van het steunprogramma met vier maanden, was eigenlijk vandaag. Een reden voor de vertraging is niet bekend. Morgenmiddag zal Griekenland telefonisch met de eurogroep vergaderen, aldus de functionaris.

De lijst bevat maatregelen die de “humanitaire crisis” in Griekenland moeten oplossen, zei de functionaris. Het gaat om maatregelen tegen belastingontduiking en corruptie. Ook wil Griekenland de publieke sector herstructureren en de bureaucratie verminderen.

Verlenging steunprogramma in ruil voor hervormingen

Afgelopen vrijdag werd een conceptakkoord gesloten tussen de eurolanden en Griekenland over verlenging van het Griekse steunprogramma met vier maanden. Dat programma loopt aanstaande zaterdag af. Onderdeel van de afspraak was dat Griekenland vandaag een lijst met hervormingen zou inleveren. Alleen als die wordt goedgekeurd door de landen (in sommige landen, waaronder Nederland en Duitsland, geschiedt dat via het nationale parlement) wordt het programma verlengd.

Eerste maatregel: korting op belastingschuld

Als eerste concrete maatregel beloofde de nieuwe Griekse regering dit weekend dat burgers en bedrijven met belastingschulden vijftig procent korting krijgen, als ze voor eind april alsnog betalen. Daarnaast komen er ruimhartiger afbetalingsregelingen voor belastingschulden: burgers kunnen vanaf twintig euro per maand gaan aflossen, in plaats van de huidige vijftig. Wie begint te betalen, krijgt bovendien de rente over oude schuld cadeau. De wetten om dit te regelen gaan deze week naar het parlement.

Brave belastingbetalers zijn furieus, schreef onze correspondent Marloes de Koning vandaag in nrc.next (€):

“Burgers en bedrijven met schulden reageren opgelucht op de beloofde kortingen. Maar vooral tegenstanders laten van zich horen. Mensen die de hoge Griekse belastingen wél hebben betaald, vinden dat ze daar nu voor gestraft worden. Uitstellen levert blijkbaar veel geld op.

“Na een golf aan kwade reacties vanbrave betalers, kondigde staatssecretaris Valavani zaterdag in een radio-interview aan dat ze zoekt naar een manier om goed gedrag te belonen. Ze denkt aan een financiële bonus voor mensen die de afgelopen jaren keurig en op tijd betaalden.”

Lees ook ‘Griekenland zit weer aan het infuus. Dit is wat in Brussel is afgesproken’

Lees in nrc.next ‘Maar dat is toch niet eerlijk, mevrouw de staatssecretaris?’ (€)

    • Mirjam Remie