Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Libische regering in Tobruk schort vredesonderhandelingen VN op

Libische soldaten rusten uit na gevechten met milities nabij Tripoli op 21 februari.
Libische soldaten rusten uit na gevechten met milities nabij Tripoli op 21 februari. Foto AP/Mohamed Ben Khalifa

Het internationaal erkende Libische parlement dat zetelt in Tobruk heeft haar deelname aan de gesprekken over de politieke toekomst in Libië, onder leiding van de Verenigde Naties, opgeschort. Dat meldt AFP op basis van de Facebookpagina van het parlement.

Een woordvoerder van het parlement zei tegen persbureau Reuters dat de bomaanslag door Islamitische Staat (IS) van vorige week in de stad Qubbah, waarbij 45 doden vielen, een rol heeft gespeeld bij de beslissing:

“De andere partij heeft de aanslag in Qubbah niet veroordeeld. Ze erkennen de terreuraanslagen in eigen land niet.”

Een anoniem parlementslid zei tegen AFP dat de regering bang is om onder druk van de internationale gemeenschap te moeten samenwerken met de islamitische partijen als er een nieuwe regering wordt gevormd.

Volgens NRC-buitenlandredacteur Toon Beemsterboer, die de situatie in Libië volgt, komt het nieuws niet als een verrassing:

“Er werd al heel weinig van verwacht. De VN hebben geprobeerd gesprekken van de grond te krijgen, maar ze hebben nooit alle partijen aan tafel kunnen krijgen. Het was een proces dat doodgeboren leek.”

Sinds september hebben de VN meerdere gesprekken geïnitieerd tussen de verschillende partijen in een poging een einde te maken aan de burgeroorlog die in het land woedt. Donderdag stond een nieuwe gespreksronde in Marokko op het programma.

Complete chaos

Het is chaos in Libië. Sinds het uitbreken van een opstand tegen toenmalig leider Moammar Gaddafi in 2011 wordt het land verscheurd door partijen die strijden om de politieke macht, maar ook om olievelden, terrein en controle over smokkel in drugs, wapens en migranten.

Vorig jaar werden de nationaal uitgeschreven verkiezingen gewonnen door de huidige regering die in oostelijke stad Tobruk zetelt. Daarop richtte de Moslimbroederschap, die de verkiezingen verloor, een eigen regering en parlement op in in de hoofdstad Tripoli in het westen van het land. Bovendien zijn er nog allerlei islamitische milities en stammen die zelfstandig opereren. Door de chaos heeft IS de laatste tijd zijn macht in het land kunnen uitbreiden.

Lees ook in NRC Handelsblad: Alles gaat verkeerd in Libië (€) en Kalifaat ‘op paar mijl’ van Europa (€).