Koerden en VS starten offensief tegen IS

De Syrisch-Koerdische verzetsgroep YPG is gisteravond een offensief begonnen tegen terreurgroep IS in het noordoosten van Syrië. De terreurbeweging Islamitische Staat werd vorige maand verdreven uit de grensstad Kobani. Dat was een belangrijk verlies voor de beweging, aangezien de stad van groot strategisch belang is vanwege de controleposten die IS in regio heeft. Doel van het offensief dat YPG in samenwerking met de VS uitvoert, is om de regio Tel Hamis in het noordoosten van Syrië in te nemen. Die regio is nu in handen van IS. Gistermorgen publiceerde IS een video waaruit blijkt dat de terreurgroep zeker 21 Koerdische strijders bedreigt met executie. Op de beelden is te zien hoe de gevangenen in kooien worden vastgehouden en door de straten van de Iraakse stad Kirkuk worden gereden.

    • NRC