Hoogtepunten van ‘stijve’ Oscars: Neil Patrick Harris, Birdman en Patricia Arquette

Presentator Neil Patrick Harris tijdens de uitreiking van de Oscars in Los Angeles. Foto John Shearer / AP

Niet alleen de winnaars schitterden vannacht tijdens de uitreiking van de 87e Academy Awards in Los Angeles. Ook de verliezers en gastheer Neil Patrick Harris zorgden voor een vermakelijke show. Dit waren de hoogtepunten van de Oscars.

intro Oscars

Toegegeven, de presentatie van de Oscars leek kijkers op Twitter een beetje tegen te vallen. De grappen van Neil Patrick Harris zouden wat belegen zijn en zijn gedrag ‘stijfjes’.

Twitter avatar coenvanzwol coenvanzwol Neil PH lijkt wat verstijfd. Jammer. Kan beter.
Twitter avatar AntDeRosa Anthony De Rosa This is the dad jokes Oscars
Twitter avatar NadiaNeophytou Nadia Neophytou The show itself may be lacking in joie de vivre , but these speeches have been fantastic. #Oscars

De muzikale opening van de Academy Awards door Harris, Anna Kendrick en Jack Black was echter sterk. De ster uit onder andere de hitserie ‘How I Met Your Mother’ verdiende al zijn strepen als presentator bij de Emmy Awards in 2009 en 2013.

Benedict Cumberbatch

Een awardshow stelt niks voor als acteur Benedict Cumberbatch niet in beeld komt. Gelukkig gebeurde dat al in de opening.

En John Travolta hield de Britse acteur ook al in zijn vizier. Maar dat had mogelijk meer te maken met de grap die later tijdens de uitreiking volgde, dan geruchten over Travolta’s seksualiteit.

Harris kwam terug op het moment in 2014 dat Travolta bij de Oscars de naam Idina Menzel als ‘Adele Dazeem’ uitsprak. Harris:

“Benedict Cumberbatch. It’s not only the most awesome name in show business, it’s also the sound you get when you ask John Travolta to announce Ben Affleck.”

Regisseur Ida krijgt Oscars stil

Met zijn lange toespraak bij het in ontvangst nemen van zijn Oscar, kreeg regisseur Pawel Pawlikowski de afspeelmuziek stil.


Maar volgens Rolling Stone gaat de langste Oscar-toespraak van de avond naar Birdman-regisseur Alejandro González Inárritu.

Twitter avatar RollingStone Rolling Stone Alejandro González Inárritu now has the longest #Oscars speech of the night http://t.co/7BcG4gSzf6 http://t.co/NTdPjhoYjN

Everything is awesome

The LEGO® Movie werd dan wel vergeten in de categorie beste animatie-film, toch kreeg het zijn ‘five minutes of fame’ op het podium van het Dolby Theatre. Daar voerden Tegan, Sara en The Lonely Island het themanummer van de film op: Everything Is AWESOME!!!


Oprah ging in ieder geval door The Lego Movie naar huis met een Oscar:

Twitter avatar mashable Mashable Everyone go home, @Oprah already won the Oscars. http://t.co/rkSqPd6kw5

Birdman-persiflage

De onderstaande inmiddels wereldberoemde scene uit Birdman werd nagedaan door presentator Harris:

En hier de versie van Harris, die ook meteen zijn getrainde lichaam kon showen aan de wereld.


Werkt de video niet? Bekijk dan de video op de officiële Oscars-website.

Patricia Arquette

Na het winnen van een Oscar voor haar rol in Boyhood gebruikte Patricia Arquette een deel van haar tijd op het podium om inkomensongelijkheid van vrouwen aan te pakken.

Haar collega’s Jennifer Lopez en Meryl Streep waren het roerend eens met de actrice.

De toespraak van Arquette:

To every woman who gave birth, to every taxpayer and citizen of this nation, we have fought for everybody else’s equal rights, it’s our time to have wage equality once and for all, and equal rights for women in the United States of America.

Lees de volledige toespraak van Arquette hier terug.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Eén voorspelling durf ik wel aan: Patricia Arquette zien we terug op de Democratische Conventie, volgend jaar. #equalpay #Oscars2015

Weer een Oscar-selfie?

In 2014 maakte acteur Bradley Cooper samen met presentator Ellen DeGeneres en onder andere Brad Pitt, Meryl Streep, Kevin Spacey, Jennifer Lawrence, Julia Roberts, Angelina Jolie de ‘selfie der selfies’. Hollywood zou Hollywood niet zijn als er geen poging werd ondernomen om een sequel te maken.

Twitter avatar TheView The View #Flawless RT @GMA: That @JLo-Meryl Streep #Oscars selfie is 🔥🔥🔥 http://t.co/zhgOq6Nc44

Snowden wint ook

De documentaire Citizen Four over NSA-klokkenluider Edward Snowden van Laura Poitras kreeg vannacht de Oscar voor beste documentaire. Enigszins onwennig nam zij de prijs samen met onder andere journalist Glenn Greenwald in ontvangst.

De grap van presentator Harris die bedoeld was om te zorgen voor wat luchtigheid, “Edward Snowden can’t be here tonight for some treason”, viel niet bij iedereen goed:

Twitter avatar Hansbeerekamp Hans Beerekamp Edward Snowden could not come for some Treason. #nph moest even iets rechttrekken. Bah.
Twitter avatar michaeldweiss Michael Weiss Greenwald’s tweets at Doogie tomorrow will be an Internet event horizon.
Twitter avatar cnnadam Adam Levine Oscar for doc about leaked documents awarded by group of people angered by their own documents being leaked

Travolta doet het weer een beetje fout

John Travolta mocht tijdens de Oscars dus zijn genânte fout van vorig jaar goed maken, de naam van Frozen-zangeres Idina Menzel goed uitspreken. Dat lukte, maar het leverde een opmerkelijk beetje televisie op. Het zag er namelijk een beetje ongemakkelijk uit, deze ontmoeting tussen Travolta en Menzel.

Misschien zelfs ongemakkelijker dan de ‘creepy’ foto van Travolta met actrice Scarlett Johansson op de rode loper.

Twitter avatar TimTeeman Tim Teeman Tonight, as we sleep, we will share one thing: nightmares about having our chins gripped by the terror-filled human that is John Travolta.

Selma toch in de prijzen gevallen

De film Selma, over burgerrechtenicoon Martin Luther King, kreeg een Oscar vannacht. Die voor beste originele nummer. Muzikanten Common en John Legend mochten hun ‘Glory’ opvoeren en zorgden voor vele tranen in het publiek:

Op de officiële website van de Oscars is het optreden van John Legend en Common in zijn geheel te bekijken.

Gaga doet Sound of Music

Lady Gaga voerde een medley op van Sound of Music-nummers om een ode te brengen aan de klassieke muzikale film. Haar optreden werd goedgekeurd door niemand minder dan Julie Andrews:

The Theory of Everything

De toespraak van Eddie Redmayne was misschien wel de schattigste van de hele avond. De acteur die de rol van Stephan Hawking vertolkte in The Theory of Everything nam uitgebreid de tijd om iedereen te bedanken:

Lees ook in NRC: Een Oscaruitreiking zonder verrassingen (€), een verslag van filmrecensent Coen van Zwol

    • Hans Klis