Ook bij erg vochtig en warm weer geeft ventilator nog verkoeling

Zelfs tijdens de ergste hittegolf brengt een eenvoudige ventilator nog verkoeling. Acht jonge mannelijke menselijke proefkonijnen kunnen erover meepraten. Zij moesten in t-shirt en korte broek in een kamer van 36 of 42 graden Celsius zitten, met of zonder ventilator. Na 20 minuten wennen werd de luchtvochtigheid in stappen verhoogd.

Zo bepaalden fysioloog Ollie Jay en zijn collega’s het punt waarop de jonge lichamen door de hitte van slag raakten. Met ventilator gebeurt dat pas bij 80 procent luchtvochtigheid en 36 graden, of bij 50 procent luchtvochtigheid en 42 graden. Zonder luchtstroom gebeurde dat al bij 62 procent luchtvochtigheid en een temperatuur van 36 graden. Ze publiceerden hun resultaten vorige week in het blad JAMA Internal Medicine.

De ventilator heeft een slechte reputatie als het gaat om het voorkomen van sterfte tijdens hittegolven. Officiële richtlijnen zeggen dat de kunstmatige wind geen effect meer heeft als de omgevingstemperatuur in de buurt van de lichaamstemperatuur komt. Dan voert de luchtstroom geen warmte weg maar toe, is het idee. Volgens Jay is er ook bij hoge temperaturen nog koeling doordat er dan meer zweet van de huid verdampt.

De proef zou herhaald moeten worden met ouderen (die het meest te lijden hebben van hitte) schrijven de onderzoekers. Maar bekend is dat de zweetcapaciteit van een 70-jarige (0,44 liter per uur) vaak nog goed is. Daarom verwachten ze gelijke uitkomsten.