Het gaat beter met de Nederlandse bedrijvigheid, zélfs in de bouw

Beeld NRC Q

Eindelijk mag het weer: goed nieuws over Nederlandse ondernemers. Steeds minder bedrijven gaan failliet of worden opgeheven, en veel mensen beginnen een bedrijf. Oftewel: de bedrijvigheid neemt toe. Zélfs in de bouw. Dit concludeert kredietbeoordelaar Graydon in de eerste kwartaalmonitor, die dinsdag verschijnt.

NRC Q heeft de cijfers - tot en met het vierde kwartaal van 2014 - alvast ontvangen. Het goede nieuws in drie delen en vijf graphics.

Goed nieuws #1: het aantal faillissementen daalt (bijna) overal

Het aantal bedrijven dat over de kop ging daalde in 2014 fors. Na rampjaar 2013 - in dit jaar was het aantal faillissementen met ruim twaalfduizend historisch hoog - volgde afgelopen jaar een welkome daling van 20 procent.

Dat is ook (grotendeels) terug te zien in de kwartaalcijfers: in elf van de twaalf provincies was het aantal faillissementen lager dan een jaar eerder.

Goed nieuws #2: Veel nieuwe starters in het vierde kwartaal, óók in de bouw

Tegelijkertijd is het aantal starters hoog. In de laatste drie maanden van 2014 schreven bijna 48 duizend ondernemers zich in bij de Kamer van Koophandel.

Verrassende winnaar van de starters: vooral met de bouwsector - waar het al een tijd moeizaam mee ging - gaat het beter, blijkt uit de analyse. Frans van den Heuvel, researcher bij Graydon, verklaart:

“In het laatste kwartaal noteerden we in de bouwsector 4.426 starters. Een jaar eerder lag dit aantal nog op 3,8 duizend. Dit is een opvallend teken van herstel.”

Ook in de (semi-)overheidssector steeg het aantal starters explosief: 6.583 nieuwe bedrijven, 90 procent meer dan een jaar eerder. Dat hangt mogelijk samen met de verschuiving van taken door de decentralisatie van de zorg dit jaar.

Goed nieuws #3: Een startersoverschot; één over de kop = 22 starters erbij

Het totaalcijfer van de starters fluctueert wat - zo starten er steevast meer bedrijven in het eerste kwartaal - en loopt zo op het oog niet enorm op. Het goede nieuws wordt pas echt goed zichtbaar kijkend naar de zogeheten nettogroei per provincie; het aantal starters tegenover het aantal faillissementen en opheffingen. Per faillissement kwamen er het laatste kwartaal 22 nieuwe ondernemers bij.

En in bijna alle provincies waren er in de laatste drie maanden van 2014 meer nieuwe bedrijven dan opheffingen. Behalve, weer, in Friesland dan.

Vooral Noord- en Zuid-Holland en Noord-Brabant blijken hieruit hotspots voor starters. Voor de Randstad is dat weinig verrassend. Opvallender is de verdere opleving van Noord-Brabant, met bijna zevenduizend starters. Voor een groot deel te danken aan Eindhoven, door Forbes uitgeroepen tot “meest innovatieve vestigingsplek ter wereld”.

En een beetje slecht nieuws

Is er dan echt alleen maar goed nieuws over ondernemend Nederland? Nee. Bedrijven in de financiële en verzekeringssector hebben het nog steeds zwaar. Zie de vrije val en megapiek in onderstaande grafieken.

    • Yordi Dam