Politie Australië kreeg telefoontjes over dader

Een speciale Australische telefoonlijn kreeg in de dagen voor de fatale gijzeling in een café in Sydney achttien verontruste telefoontjes over dader Man Haron Monis, vooral over wat hij op Facebook plaatste. Dat staat in een rapport over de gijzelingsactie, meldt de BBC. De politie en de veiligheidsdiensten zagen echter geen indicatie ‘voor een directe dreiging’. De gijzeling in Sydney vond plaats op 15 december, toen Man Haron Monis het Lindt Café binnenging en de aanwezigen gegijzeld hield. Er kwamen drie mensen om. De premier van Australië reageerde gisteren schuldbewust op de conclusies van het rapport. „Het is eenvoudig, het systeem heeft ons in de steek gelaten.” Volgens de premier moet Australië de grenzen tussen individuele vrijheden en de veiligheid van de samenleving opnieuw vaststellen.

    • Reuters