Valeant neemt Salix over

Foto ROBIN VAN LONKHUIJSEN/ANP

Het Canadese farmacieconcern Valeant neemt voor 14,5 miljard dollar (12,7 miljard euro) zijn Amerikaanse branchegenoot Salix Pharmaceuticals over. Dat hebben beide bedrijven vanochtend in New York bekendgemaakt. Salix is het bedrijf waarmee biotechnologiebedrijf Pharming in Leiden samenwerkt. Valeant wikkelt de overname geheel in contanten af. Valeant maakt onder meer antidepressiva en huidzalven. Het concern is qua omzet meer dan vijf keer zo groot als Salix. Valeant leed in 2013 765 miljoen euro verlies op een omzet van 5,1 miljard euro. Salix boekte in datzelfde jaar 126 miljoen euro winst op een omzet van 823 miljoen euro. Met de deal is een einde gekomen aan de geruchten rond Salix. Vorig jaar werden de Amerikaanse botoxmaker Allergan en de Ierse farmaceut Actavis (een van de grootste producenten van geneesmiddelen waarop geen patent meer rust) als mogelijke kopers genoemd. Ook het Ierse Shire zou belangstelling voor Salix hebben gehad. (NRC)