Eindelijk die regenboogtrui voor baanwielrenster Kirsten Wild

Een grote prijs had Kirsten Wild op de baan nog niet gewonnen. Daar kwam dit weekeinde verandering in.

Kirsten Wild heeft zaterdag de grote prijs gepakt die nog ontbrak aan haar wielercarrière. De 32-jarige wielrenster pakte op de wielerbaan in het Saint-Quentin-en-Yvelines de wereldtitel op het onderdeel scratch. „Ik ben superblij. Ik heb nog nooit zo’n titel gewonnen, ook niet op de weg”, aldus de sprintster, die haar regenboogtrui met een brede glimlach in ontvangst nam.

Wild wachtte rustig haar kans af en toen er met nog drie rondes te gaan niemand in was geslaagd om weg te springen, voerde ze zelf het tempo op. In de sprint was ze daarna niet te passeren. „Tot aan de laatste tien rondes ging het best gemakkelijk, daarna had ik het zwaarder. Het is prachtig om dit te kunnen vieren met mijn familie erbij.”

Gisteren veroverde Wild ook brons op het onderdeel omnium. Het goud was voor de Australische Annette Edmondson, de Britse olympisch kampioene Laura Trott werd tweede.

Shanne Braspennincx moest bij het onderdeel Keirin alleen de Australische Anna Meares voor zich dulden. „Zij is gewoon heel goed, een topsportster in hart en nieren. Maar ik ben nu best-of-the-rest”, zei de Brabantse die slim naar zilver was gekoerst. De finale kende een herstart omdat de Australische Stephanie Morton lek reed en niet meer mocht meedoen. Braspennincx mikt op een hoofdrol op de Spelen in Rio. „Ik blijf keihard werken om een medaille in Rio tot een realistisch doel te maken.”

Elis Ligtlee was eveneens goed voor zilver, en dat was op het onderdeel sprint. De 20-jarige renster uit Eerbeek moest alleen in de finale haar meerdere erkennen in titelverdedigster Kristina Vogel uit Duitsland. Met name in de eerste heat was het spannend. Uit de finishfoto bleek dat de Duitse renster haar wiel een fractie eerder over de streep had gedrukt. In de tweede omloop was het verschil groter. Voor Ligtlee, eerder winnaar van de wereldbeker op de sprint, is het de eerste medaille van de WK. (ANP)