Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Egyptische activist Fattah veroordeeld tot vijf jaar cel

Fattah in september vorig jaar tijdens een bijeenkomst op de American University in Kairo.
Fattah in september vorig jaar tijdens een bijeenkomst op de American University in Kairo. Foto AP / Nariman El-Mofty

Een Egyptische rechtbank heeft vanochtend activist Alaa Abdel Fattah, een van de gezichten van de opstand tegen Mubarak in 2011, veroordeeld tot vijf jaar cel. Dat meldt persbureau AP. Fattah zou hebben deelgenomen aan een verboden betoging en een politieagent hebben aangevallen.

Fattah, een prominente blogger, stond vandaag opnieuw terecht omdat zijn proces over moest worden gedaan. Hij werd vorig jaar zomer tot vijftien jaar cel veroordeeld. Zijn straf valt nu lager uit omdat een eerdere aanklacht tegen de activist was komen te vervallen.

De aanwezigen in de rechtszaal, aanhangers van Fattah, reageerden ontzet op het uitspreken van het vonnis door de rechter. Zij riepen leuzen als “Weg met de onderdrukking” en “Weg met het militaire regime”. Fattah heeft de zaak tegen hem eerder een ‘farce’ genoemd.

Onze correspondent Gert van Langendonck, die vanochtend in de rechtszaal was, laat weten dat de emoties hoog opliepen:

“De straffen zijn minder maar de emotie van vrienden en familie was er niet minder om. In beroep is het altijd minder of dezelfde straf. Alaa’s vorige straf was extreem maar vijf jaar voor betogen is nog altijd extreem volgens alle maatstaven. Dit gaat om een kleine betoging zonder geweld die precies gericht was tegen de strenge betogingwet.”

Nieuwe wetgeving tegen dissidenten

De aanklachten tegen Fattah zijn geformuleerd op basis van wetgeving die geformuleerd werd nadat de islamistische president Mohammed Morsi in 2013 uit de macht was gezet door het leger. Het nieuwe regime voerde een wet door die het demonstranten verbiedt zonder toestemming van de regering de straat op te gaan. Activisten zien in het doorvoeren van de wet een poging van de regering-Sisi om alle dissidente geluiden in Egypte uit te bannen.

Van Langendonck zei vorig jaar in reactie op het vonnis tegen Fattah dat hij “het symbool van het seculiere activisme” is:

“Na de coup van vorig jaar, waardoor president Morsi werd afgezet, richtte de repressie zich niet alleen tegen diens Moslimbroederschap maar ook tegen de seculiere activisten die aan de basis lagen van de opstand van 2011. Abdel Fattah is het symbool van dat activisme. Hij zat in de gevangenis onder alle recente heersers van Egypte, en zijn hele familie staat erom bekend.”