Vleermuis hapt mis in flapperende vlinderstaart

Foto fLORIDA MUSEUM OF NATURAL HISTORY

Met een paar flappen van zijn lange staartvleugels kan deze Amerikaanse maanvlinder (Actias luna) vleermuizen misleiden. Vleermuizen proberen hun prooi met sonar te vinden, maar de lange staart van deze nachtvlinder verpest de echo’s van de vleermuizensonar. De vleermuis hapt daardoor in de staart en niet in het vlinderlijf. Dat schreven Amerikaanse biologen vorige week in PNAS. Ze bonden levende vlinders aan een touwtje in een donkere ruimte. Daarna lieten ze een vleermuis los. De vleermuizen vingen 34,5 procent van de vlinders met intacte staartvleugels en 81,3 procent van de staartloze vlinders. Nachtvlinders hebben verschillende wapens in de akoestische strijd tegen vleermuizen geëvolueerd: sommige pijlstaarten maken misleidend ultrasoon geluid door met hun genitaliën tegen het achterlijf te schuren. (NRC)