Kiev trekt wapens niet terug

Het Oekraïense leger houdt zijn zware wapens voorlopig aan het front. Dat heeft een woordvoerder van de militaire staf vanochtend laten weten. Van terugtrekking kan volgens hem geen sprake zijn nu in er elke dag nog wordt geschoten in de Donbas.

Volgens de afspraken die op 12 februari in Minsk werden gemaakt, moeten de strijdende partijen hun zware artillerie terugtrekken van de frontlijn. Het is de tweede stap in het akkoord na het ingaan van het staakt-het-vuren op 15 februari.

Sindsdien is er echter geen einde gekomen aan de gevechten. Zo zetten pro-Russische separatisten eerder een groot offensief in tegen Oekraïense troepen bij Debaltseve. Ook dit weekend kwam het tot beschietingen over en weer. „De eerste stap van de akkoorden van Minsk is een volledig staakt-het- vuren”, meldde de woordvoerder volgens het Russische persbureau Ria Novosti. „Op het moment dat de terroristen ophouden met het uitvoeren van beschietingen op onze posities zullen wij de tweede stap uitvoeren.”