Deze ‘Batman’ onder de hackers treitert al vijf jaar jihadisten

Hij wordt omschreven als de Batman onder de hackers. Wat hij doet is illegaal, maar wordt door een breed publiek gesteund. Hij is uitgesproken pro-Amerikaans, een patriot. En behoorlijk omstreden. NBC 5 interviewde de ‘hacktivist’, die bekend is onder de naam “Jester”.

Toen Wikileaks in 2010 een grote hoeveelheid elektronische diplomatieke post van Amerikaanse ambassades openbaarmaakte, was Jester vermoedelijk verantwoordelijk voor een enorme digitale tegenaanval. Ook voerde hij een digitale strijd tegen landen die NSA-klokkenluider Edward Snowden steunen of asiel wilden verlenen en tegen het ondergrondse internetcollectief Anonymous (voorbeeld hier en hier)

Jester sprong in gat

Zijn belangrijkste zelfopgelegde missie is echter het verhinderen van cyberjihadisme. Onder de naam Jester heeft hij op Twitter ruim 66.000 volgers.

De zelfbenoemde ‘hacktivist voor het goede’ streed al tegen jihadisten en sympathisanten voordat Islamitische Staat (IS) de sociale media had ontdekt om terreur te zaaien. Jester wilde wat doen tegen online radicalisering en rekrutering. “We hadden geen mechanismen om hiermee om te gaan”, zei hij vorige maand in een interview met CNNMoney.

“Toen besloot ik hen te gaan ontwrichten.”

Maar wie is het dan?

Over de achtergrond van Jester wordt wild gespeculeerd. Net als Batman is zijn identiteit onbekend. Hij stimuleert zijn eigen persoonlijkheidscultus en heeft zelfs eigen merchandise.

Met al dat militaire jargon van hem lijkt hij wel een (oud-)militair, zeggen volgers. Dat blijkt eveneens uit de verhalen op zijn blog (voorbeeld). Een van zijn computers staat in het International Spy Museum in Washington. Naar eigen zeggen heeft hij meer dan 170 jihadistische websites onschadelijk gemaakt. Ook zegt hij mensen te kennen die werken bij de overheid. Zo weet hij welke websites hij moet hebben. Hij blijft weg van de sites die al op de radar staan van de inlichtingeninstanties. Hij denkt dat hij met zijn werk geïnteresseerden naar de grotere, door de geheime diensten gemonitorde websites lokt, omdat zij door zijn hacks nergens anders meer heen kunnen.

Sinds kort krijgt hij - of hij dat nou wil of niet -zelfs hulp van Anonymous. Het losse hackersverband kondigde na de aanslagen van januari in Parijs een aanval aan op alle jihadistische websites. Ze namen de term Tango Down (#TangoDown) over, die Jester al jaren gebruikt als hij een website uit de lucht haalt.

Twitter avatar _OpCharlieHebdo OpCharlieHebdo We are co-oping with #OpIceISIS
We will be conjoining operations, as our goals are the same. #ISIS will be wiped off the internet.

NBC 5 nam vijf maanden geleden via Twitter contact op met Jester. De journalisten werden eerst uitgebreid doorgelicht, voordat Jester instemde met het schriftelijke interview. Dat gesprek vond natuurlijk niet plaats in een ‘normale’ internetomgeving, maar in een beveiligde chatroom.

    • Laura Klompenhouwer