De vrouw van presidentskandidaat Jeb Bush kocht voor 90.000 dollar juwelen

De familie Bush in de rode kamer in Washington in 2005, op het zestigjarige huwelijksfeest van voormalig president Bush.
De familie Bush in de rode kamer in Washington in 2005, op het zestigjarige huwelijksfeest van voormalig president Bush. ANP / Eric Drapper

Ongemak in huize Bush. De vrouw van Jeb Bush, mogelijk Republikeins presidentskandidaat voor de Amerikaanse verkiezingen in 2016, blijkt er namelijk een nogal exorbitant uitgavenpatroon op na te houden. En dat terwijl haar man zich hard maakt voor meer financiële gelijkheid in zijn land.

Columba Bush heeft in veertien jaar tijd tienduizenden dollars geleend om juwelen te kopen in een juwelenwinkel in Florida, Mayors Jewelers, zo meldt The Washington Post, die documenten in het bezit heeft waarop de bedragen te zien zijn. In totaal heeft ze meer dan 90.000 dollar in de winkel uitgegeven.

Columba eerder in opspraak vanwege uitgaven

Eerder was er al een relletje ontstaan vanwege haar dure smaak. In 1999 - haar man was toen gouverneur - gaf ze 19.000 dollar uit aan kleren en juwelen tijdens een vijfdaags tripje naar Parijs. Prima, ware het niet dat ze loog over de hoeveelheid aankopen die ze had gedaan, naar eigen zeggen omdat ze niet wilde dat haar man wist van dat bedrag. Ze werd beboet door de douane en moest ruim 4.000 dollar betalen.

Nog geen jaar later leende ze ruim 42.000 dollar - ze kocht er juwelen van, op één dag, blijkt uit de financiële informatie die toenmalig gouverneur Bush openbaar moest maken. Columba Bush, die over het algemeen de publiciteit schuwt, kocht in de loop der jaren volgens The Washington Post vervolgens onder meer een paar witgouden oorringen met diamanten (25.600 dollar), een 18-karaats witgouden armband van Bulgari (10.500 dollar), een 18-karaats witgouden en diamanten ketting (3.200 dollar) en een paar diamanten oorbellen (3.300 dollar). Ook kocht ze een horloge van Rolex voor 11.700 dollar en een paar oorbellen van 5.900 dollar.

Jeb Bush Speaks At Detroit Economic Club

Is dat erg?

Het campagneteam van Jeb Bush, zegt, uiteraard, van niet:

“Mevrouw Bush kocht gedurende de jaren af en toe juwelen bij Mayors Jewelers. Hoewel het niet verplicht is dat te vermelden, werden deze aankopen in 2000 toch vermeld als schuldposten op de openbare financiële informatie van gouverneur Bush en werden ze het jaar erop afbetaald.”

En Jeb Bush zelf zei na het akkefietje met de douane in 1999 dat het uitgavepatroon iets tussen hem en zijn vrouw was.

Toch voeden dure kleding en sieraden de kritiek dat politici te ver van ‘het gewone volk’ afstaan (hoewel Columba Bush absoluut niet de eerste first lady zou zijn met een dure smaak). Amerikanen, zo schrijft The Washington Post, zien familieleden namelijk als indicator voor hoe verbonden een presidentskandidaat is met de gewone burger.

Dat blijkt wel uit de kritiek die andere presidentskandidaten over hun geldzaken kregen: Hillary Clinton bijvoorbeeld vanwege de enorme bedragen die ze vraagt als spreker (ze lopen op tot in de zes cijfers). Voormalig presidentskandidaat John Edwards ging voor 400 dollar naar de kapper. Mitt Romney heeft meerdere peperdure huizen. Zijn vrouw droeg een t-shirt van bijna 1000 dollar. En dat Michelle Obama schoenen van 500 dollar droeg toen ze voedselpakketten ging inpakken bij de voedselbank, viel bij veel Amerikanen ook niet in goed aarde.

Bush stelt inkomensongelijkheid aan de kaak

Wat de zaak ook gevoelig maakt: Jeb Bush heeft, als eerste Republikein, de groeiende inkomensongelijkheid in de VS aan de kaak gesteld. Hij zei:

“De kansenkloof is een belangrijke kwestie van deze tijd. Meer Amerikanen dan ooit tevoren zitten vast op hun inkomen. Het is erg moeilijk voor mensen om van de bodem van de economie te treden, naar de top of zelfs naar het midden. Dat verontrust me.”

Lees meer over Jeb Bush en zijn familie in dit profiel van The New York Times: ‘Bush Spouse Backs Jeb, but Is Wary of Family Business’, en over de uitgavenpatronen van politici bij The Washington Post: ‘Documents show the expensive tastes of Jeb Bush’s low-key wife’