Dagkalender van de Wereldliteratuur: een leestip bij de Oscar-uitreikingen

Vannacht uitgereikt: de Academy Awards. Over de Oscars gesproken: welke Vlaamse auteur werd drie jaar geleden voor zijn roman Ik Hollywood genomineerd voor de Librisprijs?

Ik, Hollywood van Jan Van Loy is een roman van de grote greep, een panorama van de twintigste eeuw door de ogen van een filmtycoon. Het levensverhaal van Louie Peters, een weesjongen die miljonair wordt, bestrijkt het grootste deel van de filmgeschiedenis, van de zwijgende two-reelers uit de pionierstijd (vóór de Eerste Wereldoorlog) tot de quasi-intellectuele independent films van de jaren zeventig. Je krijgt een prachtig beeld van de naïeve begintijd, toen scenario’s nog assemblages heetten, een rijer niet meer was dan een meewandelende camera, en benzedrine de favoriete toevoeging was aan de koffie van de harde werkers; kortom van de jaren dat alles nog moest worden uitgevonden, van het acteren voor een camera tot het genereren van publiciteit.

Schermafbeelding 2015-02-23 om 10.43.41

Maar ook de hoogtijdagen van het studiosysteem met z’n machtige bazen en wispelturige sterren komen aan bod, alsmede de mijlpalen van de filmindustrie: de ontwikkeling van de avondvullende speelfilm, de overgang naar sprekende films, de winsten tijdens de Depressie, het succes van technicolor en cinemascope, de opkomst van de kleine filmmaatschappijen.

Wie Ik, Hollywood leest, maakt kennis met de groten van de filmgeschiedenis, al maken ze geen van allen hun opwachting onder hun eigen naam: Theda Bara, de vamp van de zwijgende cinema; Marilyn Monroe en Natalie Wood, beiden ongelukkig en te jong gestorven; Marlon Brando en James Dean, de getroebleerde troublemakers; Michelangelo Antonioni, de stijlvolle Italiaan die zijn arthousecinema naar Hollywood exporteerde. En natuurlijk Louis B. Mayer, de studiobaas die model stond voor Van Loys hoofdpersoon Louie Peters.

Meer afleveringen van de Dagkalender van de Wereldliteratuur op The Global Reader.

Pieter Steinz zit op Twitter.

    • Pieter Steinz