Chronisch slaaptekort leidt tot diabetes

Slaapgebrek leidt tot een verhoogde concentratie vrije vetzuren in het bloed en dat leidt op den duur tot insulineresistentie en diabetes. Dit effect biedt mogelijk een verklaring voor het eerder gevonden verband tussen slaaptekort en diabetes type 2. Dat schrijven Amerikaanse onderzoekers in het blad Diabetologia.

In het onderzoek moesten 19 gezonden jonge mannen een willekeurig slaapschema volgen onder gecontroleerde laboratoriumomstandigheden. Vier dagen achter elkaar sliepen ze 8,5 uur (normale slaapduur) en vier dagen achtereen mochten ze slechts 4,5 uur in bed liggen, waardoor ze een slaaptekort opliepen.

Na de periode van slaaponthouding traden er opvallende veranderingen in het bloed op. Me name in de nacht en de ochtenduren steeg de concentratie vrije vetzuren in het bloed van de vrijwilligers. Overdag waren de concentraties vrije vetzuren in het bloed normaal. In eerdere onderzoeken was al gebleken dat verhoogde vetzuurconcentraties in het bloed het lichaam ongevoeliger maakt voor insuline.

De onderzoekers denken dat twee lichaamseigen hormonen betrokken zijn bij de verhoogde vetzuurspiegels: groeihormoon en noradrenaline stimuleren de vetstofwisseling. De normale afgifte van groeihormoon gedurende de nacht was in de periode van verkorte slaap langduriger. Ook noradrenalineniveaus stegen als de deelnemers verplicht op moesten blijven.