Burgemeesters G4 uiten kritiek op verbod zware wiet

ANP / EPA Luis Eduardo

Ook de burgemeesters van de vier grote steden waarschuwen voor het plan van het kabinet om cannabis met een percentage THC hoger dan vijftien procent als harddrugs te bestempelen. Dat schreven zij in een brief aan staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid, PvdA).

De burgemeesters van Rotterdam, Amsterdam, Den Haag en Utrecht (de zogenoemde G4) schrijven dat het niet wetenschappelijk is aangetoond dat de maatregel de gezondheid verbetert. Ook leven zorgen over de manier waarop het percentage THC (tetrahydrocannabinol, een werkzame stof in cannabis) wordt berekend en de ingrijpende gevolgen van een te hoog percentage voor coffeeshophouders. Eigenaren zeggen onmogelijk te kunnen weten hoeveel THC hun cannabis bevat, omdat de leveranciers voornamelijk in het illegale circuit verkeren. Op verkoop van harddrugs staan hoge straffen.

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan schreef de brief namens zijn collega’s in de drie andere steden. Zij willen dat, mocht het plan doorgaan, coffeeshopeigenaren makkelijk en snel hun cannabis kunnen testen. Ook willen ze vrijheid in de manier waarop de wet gehandhaafd wordt door de lokale driehoek van OM, politie en burgemeester.

Veel kritiek op voorstel

Eerder uitten experts ook al zorgen over het plan van Opstelten en Van Rijn. Onder meer het college van procureurs-generaal, GGZ Nederland, het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), de Raad van Korpschefs en instellingen voor verslavingszorg hebben bezwaren geuit, net als coffeeshopeigenaren. Al in 2011 concludeerden diverse instanties dat een verbod op zware wiet “zeer prematuur” is, dat het besluit (dat is gebaseerd op een rapport uit 2011) onvoldoende onderbouwd is en “gemakkelijk tot discussie” kan leiden. Desondanks wordt het voorstel doorgezet.

Naar schatting zou door de nieuwe wet zeventig tot tachtig procent van de cannabis als harddrugs worden bestempeld, wat voor extra zaken voor OM en politie zorgt.