Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

Bungehuis-bezetters niet akkoord met voorstel UvA

Een van de bezetters van het Bungehuis staat de media te woord na afloop van de onderhandelingen tussen bezetters en het bestuur van de UvA in de ambtswoning van burgemeester Eberhard van der Laan.
Een van de bezetters van het Bungehuis staat de media te woord na afloop van de onderhandelingen tussen bezetters en het bestuur van de UvA in de ambtswoning van burgemeester Eberhard van der Laan. Foto Novum/Piet van der Meer

Onderhandelingen tussen de bezetters van het Bungehuis en het bestuur van de Universiteit van Amsterdam (UvA) zijn vandaag op niets uitgelopen. Dat bevestigen bronnen aan NRC. De bezetters gaan er vanuit dat het gebouw spoedig ontruimd zal worden. Ook burgemeester Eberhard van der Laan heeft laten weten dat het Bungehuis “spoedig” ontruimd zal worden.

De bezetters kwamen vanavond bijeen na de gesprekken van vanmiddag in de ambtswoning van burgemeester Eberhard van der Laan. Daar besloten ze definitief niet akkoord te gaan met de voorstellen van de universiteit. Volgens de bezetters heeft het bestuur te weinig concessies gedaan. In een verklaring schrijven ze:

“Het College van Bestuur heeft in het voorstel niet één concrete toezegging gedaan. Zo’n gebaar zou gelet op de ernstige vertrouwensbreuk tussen hen en de academische gemeenschap op z’n minst verwacht mogen worden.”

Daarmee komt volgens de bezetters nu een einde aan de onderhandelingen. In een reactie zegt het College van Bestuur van de UvA het besluit van de studenten te “betreuren“:

“We prijzen de onderhandelingsdelegatie van de studenten voor hun inzet, maar betreuren het dat de achterban er niet in mee heeft kunnen gaan. [...] Ik vind het zeer spijtig dat dit niet gelukt is want het Bungehuis is hard nodig voor onderwijs en onderzoek.”

Uitstel reorganisatie en congres niet genoeg

Burgemeester Van der Laan trad vanmiddag en gisteren op als bemiddelaar bij de onderhandelingen voor onderhandelingen over het einde van de bezetting van het Bungehuis. Het bestuur van de UvA bood onder meer aan een debatmarathon te organiseren over de toekomst van het hoger onderwijs. Ook wilde de universiteit de reorganisatie van de kleine talenstudies een jaar uitstellen.

Het Bungehuis, dat al elf dagen wordt bezet, is een gebouw van de faculteit geesteswetenschappen van de UvA. De bezetters eisten onder andere meer inspraak van studenten en docenten bij totstandkoming van beleid, meer vaste in plaats van tijdelijke contracten en het behoud van het Bungehuis voor de universiteit. Begin deze maand werd bekend dat het gebouw wordt verkocht aan vastgoedmaatschappij Aedes Real Estate.

Afgelopen donderdag diende een kort geding dat door de universiteit was aangespannen om de bezetters uit het gebouw te krijgen. Ondanks de uitspraak van de rechter, die oordeelde dat de studenten moesten vertrekken en anders 1.000 euro per dag als boete moeten betalen, bleven de bezetters zitten. De UvA koos er daarna voor niet tot ontruiming over te gaan in afwachting van de onderhandelingen.