Britse oud-ministers in opspraak door verborgen camerabeelden

De Britse oud-minister Jack Straw. Foto EPA / Abedin Taherkenareh

De Britse oud-ministers van Buitenlandse Zaken Jack Straw en Malcolm Rifkind zijn in opspraak geraakt door opnames die in het geheim zijn gemaakt. Daarin lijken Straw en Rifkind hun diensten aan te bieden in ruil voor geld. De opnames zijn gemaakt door undercoverjournalisten van de Daily Telegraph en Channel 4.

De journalisten zeiden namens een Chinees bedrijf op te treden, en vroegen de Lagerhuisleden om hulp. Straw, oud-minister van Buitenlandse Zaken, beschrijft hoe hij “onder de radar” zijn invloed gebruikte om EU-richtlijnen te veranderen voor een bedrijf dat hem 60.000 pond (81.280 euro) per jaar betaalde.

De opnames van Straw.

‘tussen de 5.000 en 8.000 pond’

Rifkind, eveneens oud-minister van Buitenlandse Zaken en de huidige voorzitter van de invloedrijke Lagerhuiscommissie voor de Inlichtingendiensten, vertelt dat zijn gebruikelijk honorarium “tussen de 5.000 en 8.000 pond” bedraagt. In ruil daarvoor zou hij vragen kunnen stellen. Bovendien heeft hij “toegang tot alle Europese ambassadeurs” in Londen.

De opnames van Rifkind.

schorsing

Beiden ontkennen de regels van het Lagerhuis te hebben geschonden. Maar ze weten hoe dit zal overkomen op de kiezer, die al weinig vertrouwen in de politiek heeft. Straw heeft, in afwachting van een onderzoek van de parlementaire integriteitscommissie, zichzelf geschorst. Hij zal de komende tijd niet meestemmen met Labour in het Lagerhuis.

Dat is grotendeels symbolisch. Het parlement gaat over iets meer dan een maand met verkiezingsreces, en Straw gaat in mei na 36 jaar in het Lagerhuis met pensioen. De Conservatief Rifkind krijgt het moeilijker. Op video is te horen hoe hij zegt: “Het is verrassend hoeveel vrije tijd ik heb. Ik ben zzp’er, dus niemand betaalt me een salaris. Ik moet mijn eigen inkomen verdienen.” Hij krijgt als Lagerhuislid 67.000 pond per jaar.

De Conservatieve partij heeft Rifkind inmiddels geschorst. Maar hij is nog wel herkiesbaar bij de Lagerhuisverkiezingen in mei. Zijn tegenstanders in het kiesdistrict Kensington & Chelsea (een Conservatief bolwerk) zullen deze zaak zeker gebruiken in de campagne.

    • Titia Ketelaar