Brieven

Geen homo-totaalverbod

Uw krant schrijft ten onrechte dat homoseksualiteit tot 1971 in Nederland strafbaar was (16/2, p. 15).

In feite was het tot april 1971 strafbaar om als meerderjarige (toen boven 21 jaar) met een minderjarige (tot 21 jaar) van hetzelfde geslacht ‘ontucht’ te plegen.

Deze leeftijdgrens was hoger dan voor heteroseksualiteit (16 jaar), maar er heeft in Nederland sinds de 18e eeuw nooit een algemeen verbod op homoseksualiteit bestaan, behalve tijdens de Duitse bezetting.

Partikels

‘Misschien wel’ irritant

De ombudsman schrijft over clichés in de krant (14/2). Hij vertelt dat Amerikaanse lezers de grootste hekel hebben aan arguably. Hij noemt geen Nederlands equivalent maar vertelt wel dat NRC-lezers zich, naar zijn indruk, vooral storen aan vaag en gemakzuchtig taalgebruik van de journalist. Hij noemt een aantal voorbeelden, maar niet mijn ergernis nummer één: het gebruik van het cliché ‘misschien wel’, dat toch aardig overeen komt met arguably.

Vooral de schrijvers in het cultuurkatern mogen zich dit aantrekken. „Misschien wel hun beste cd”, „misschien wel de mooiste uitvoering sinds…”, „misschien wel haar meest persoonlijk roman”. Het is een zwakke en uiterst irritante stoplap. Dan heb ik nog liever de popjournalist die een tijdje terug glashard beweerde dat iedereen ten onrechte denkt dat Astral Weeks het beste album van Van Morrison is, want hij weet dat het Veedon Fleece is. Natuurlijk, zijn suggestie dat alleen hij een muzikaal geheim kent of dat niemand verder ooit goed naar Veedon Fleece heeft geluisterd, is ongelooflijk arrogant, maar hij staat tenminste voor wat hij wil beweren en verschuilt zich niet achter ‘misschien wel’. Zo hoort het.

Arthur Habbema

Criminaliteit

Dode crimineel doet niks

In de krant van 17 februari stond een opmerkelijke kop: „Criminaliteit neemt af, maar liquidaties duren voort.” Of die koptekst cynisch bedoeld was, is onduidelijk. Maar zou het kunnen dat het tweede deel van die kop een verklaring vormt voor het eerste deel?

R.J. Smits

Feyenoordhooligans

Reactie uit Rome

I don’t care about football, I don’t even know what the final score was. But I care about my town, the biggest archeological site in the world, that some drunks of yours damaged. You are not football fans, just boozers. I am disgusted. You cannot do this. If you can’t behave, stay in your own country, and destroy it as you like.

Vittorio Colombo

Reactie uit Bologna

Geacht Feyenoordbestuur. Nog nooit heb ik mij zo voor mijn landgenoten geschaamd als na het bezoek van uw ‘supporters’ aan het prachtige Rome in mijn thuisland Italië. Niet alleen hebben zij zich schaamteloos gedragen, maar ook enorme schade toegebracht. Niet alleen aan uw club, eveneens aan het imago van Nederland.

Ik veronderstel dat u dit wanstaltige gedrag ten sterkste afkeurt, maar zou u niet gepaster moeten straffen? Op z’n Rotterdams snel en kordaat de wereld laten weten dat dit niet kan? Ik vind het uw taak als club paal en perk te stellen aan dit asociale gedrag. Op z’n Rotterdams, dus geen boete of een seizoen missen maar een levenslang stadionverbod voor de ergste overtreders. Er zijn genoeg camerabeelden om de ‘fans’ in de frontlinie te identificeren.

Ook voor de reputatie van Rotterdam is het beschadigen en bevuilen van een van de mooiste steden ter wereld een ramp.

Na een vloedgolf van positieve publiciteit voor Rotterdam in de laatste maanden richten uw ‘supporters’ enorme schade aan voor wereldstad Rotterdam.

De stad die ik bij de Italianen voortdurend aanraad te bezoeken als citytrip in plaats van een meer voor de hand liggend bezoek aan Amsterdam, wordt hier nu voorlopig geassocieerd met dronken, agressieve, urinerende en nietsontziende hooligans van uw club.

Zelfs op uw website zag ik geen enkele afwijziging van dit gedrag wat ronduit teleurstellend en Rotterdam onwaardig is...

Joost Rijnbeek

Cup of tea

In Engeland is het altijd TIF

In het Engeland dat ik ken wordt om iets te vieren, om te troosten, een pijnlijk onderwerp te negeren en om vele andere redenen een kop thee aangeboden. Altijd per mok gezet, staand aan het aanrecht. Engelsen laten het deksel op de koker en houden de schenktuit onder de kraan. Daar waar deze in het geaarde stopcontact gaat, staat ook het blik, doos of karton met theezakjes. Als je thee zet in een mok, kun je niet anders dan eerst heet water op het zakje gieten (of het zakje in heet water onderdompelen), even laten trekken en dan pas melk toevoegen. Bij mijn weten gaat het van hoog tot laag precies zo.

Job Hubatka

Correcties en aanvullingen

Waal

De linkerfoto bij Mijn belang is toch het belang van Druten (14/2, p. 16-7) was niet van de Waal, maar van de Nederrijn.