Omstreden benefietgala gaat toch door, maar alleen als livestream

Een flyer van het benefietevenement van Rijswijk. Het evenement was afgelast, maar gaat nu toch door als livestream.
Een flyer van het benefietevenement van Rijswijk. Het evenement was afgelast, maar gaat nu toch door als livestream. Foto ANP / Bart Maat

Het benefietgala in Rijswijk waarover ophef was ontstaan omdat er omstreden imams zouden optreden, gaat toch door. Stichting Rohamaa heeft besloten om het gala op 8 maart op internet uit te zenden. Dat bevestigt bestuurslid Fahrid Bouss van de stichting.

Wie er komen te spreken op de livestreamversie van het evenement is nog ‘een verrassing’, aldus het bestuurslid. Na de ophef over de komst van omstreden imams, aangezwengeld door GeenStijl en de Telegraaf, werd van drie van de gastsprekers het visum ingetrokken. Zij konden hierdoor niet naar Nederland komen. Voor het evenement waren in totaal zeven gastsprekers uitgenodigd, onder meer uit Jordanië, Egypte en België.

De stichting meldde vrijdag nog dat ze had besloten het gala niet door te laten gaan. De stichting had tegenover de gemeente verklaard dat het liefdadigheidsdoel te veel op de achtergrond was geraakt door de negatieve berichtgeving. Op de website schrijft de stichting:

“Het is ons onmogelijk gemaakt om deze dag te organiseren zoals wij dat voor ogen hadden. (…) Als betrokken medeburgers van dit land voelen wij ons uitermate beperkt in onze elementaire vrijheden. Daarentegen voelen wij ons gesterkt door de vele steunbetuigingen vanuit onze achterban en daarbuiten.”

Waterputten

De organisatie hoopte voor het gala 2.500 kaartjes voor 20 euro per persoon te verkopen. Mensen die al een kaartje hebben gekocht, kunnen op de site hun geld terug krijgen.

Op de website van het evenement schrijft Rohomaa dat de opbrengst van het gala ‘naar het goede doel’ moet gaan. De stichting zamelt geld in voor het welzijn van gehandicapten, sociaal zwakkeren en andere hulpbehoevenden ‘met de Islam als vertrekpunt’. Door de projecten in de livestream te laten zien, hoopt Rohamaa mensen alsnog tot donaties te kunnen aanzetten via iDeal en Paypal.

“We gaan bijvoorbeeld laten zien hoe we in het verleden waterputten hebben geslagen. Dit jaar willen we er nog twintig slaan. Daar hebben we geld voor nodig.”

De livestream moet op 8 maart te zien zijn op verschillende sites.