Smits sponsort Nederland richting het EK

Rik Smits heeft de Nederlandse basketbalploeg op de weg naar het Europees kampioenschap een financieel steuntje in de rug gegeven. De 48-jarige Brabander, die in de Noord-Amerikaanse topcompetitie NBA furore maakte bij Indiana Pacers, liet zijn moeder gisteren tijdens het All Star-gala in Den Bosch een cheque van 25.000 dollar (ruim 20.000 euro) overhandigen aan de stichting die de organisatie rondom Oranje in handen heeft.

Vanwege een gebrek aan financiële middelen had de Nederlandse bond de laatste jaren geen geld voor het mannenteam. Toch kwalificeerde Oranje zich onder leiding van bondscoach Toon van Helfteren tot ieders verrassing voor het eerst in 25 jaar voor het EK. Een groep basketballiefhebbers heeft zich de afgelopen maanden onder het motto ‘Door internationals, voor internationals’ sterk gemaakt voor een stevig financieel fundament.

Met een nieuwe hoofdsponsor voor de komende drie jaar en financiële giften van Smits en anonieme donateurs kan de ploeg voorlopig vooruit. De basketballers beginnen in juli aan de voorbereiding op het EK, die in september wordt gehouden. De basketbalploeg begint het EK in Zagreb met wedstrijden tegen Kroatië, Slovenië, Griekenland, Macedonië en Georgië. De beste zestien landen uit de groepsfase gaan naar Lille voor de knock-outfase. (ANP)