Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Bajesdeal met Noorwegen rond - ruim 200 gevangenen naar Drenthe

De Penitentiaire Inrichting Norgerhaven in Veenhuizen in 2009.
De Penitentiaire Inrichting Norgerhaven in Veenhuizen in 2009. Foto ANP / Koen Suyk

Nederland gaat meer dan tweehonderd Noorse gevangen onderbrengen in lege cellen. De komst van de gevangenen is zo goed als rond. Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie en zijn Noorse ambtgenoot Anders Anundsen tekenen daartoe 2 maart een verdrag, meldt persbureau ANP.

Nederland heeft een overschot aan cellen, terwijl Noorwegen kampt met een tekort. Noorwegen en Nederland zijn daarom overeengekomen dat 242 Noorse gedetineerden worden vastgezet in de gevangenis Norgerhaven in Veenhuizen, Drenthe. Eerder bracht Nederland Belgische veroordeelden onder in Tilburg. Ook andere landen zijn geïnteresseerd in het overbrengen van gevangenen naar Nederland.

Het verdrag met Noorwegen moet nog officieel worden goedgekeurd door de parlementen van beide landen. Voor de ondertekening zijn ook ambassadeurs van andere geïnteresseerde landen uitgenodigd.