Australië pakt ‘haatpredikers’ en hun aanhangers harder aan

Abbott belooft islamitische haatpredikers en hun aanhangers harder aan te pakken. Foto EPA / Lukas Coch

Australië gaat ‘haatpredikers’ en moslimextremisten harder aanpakken met nieuwe wetgeving. Dat heeft de Australische premier Tony Abbott vanochtend bekendgemaakt. Inwoners die als potentiële bedreiging worden gezien lopen het risico hun Australische paspoort te verliezen.

Abbott kondigt de maatregelen aan twee dagen nadat een lijvig en kritisch rapport verscheen over het handelen van de Australische autoriteiten in de aanloop naar de fatale gijzelingsactie in Sydney in december. Bij de gijzelingsactie door moslimextremist Man Haron Monis kwamen drie mensen om, inclusief Haron Monis zelf. Een speciale Australische telefoonlijn bleek in de dagen voor het drama achttien verontruste telefoontjes over Haron Monis te hebben gehad. Desondanks zagen politie en veiligheidsdiensten geen “indicatie voor een directe dreiging”.

‘Het systeem heeft ons in de steek gelaten’

Na het verschijnen van het rapport beloofde Abbott direct maatregelen. “Het is eenvoudig, het systeem heeft ons in de steek gelaten. Dit monster had duidelijk niet in onze gemeenschap moeten zijn”, zei de conservatieve premier. In de ogen van Abbott moeten persoonlijke vrijheden worden ingeperkt omdat in Australië het aantal sympathisanten van extremisten toeneemt, evenals het aantal potentiële terroristen, “onder wie velen die ons midden leven”.

Abbott benadrukte ook het belang van de internationale strijd tegen radicale groeperingen zoals Islamitische Staat in Irak en Syrië. Volgens de premier strijden zeker negentig Australiërs mee met extremisten in Syrië en Irak, zijn er dertig teruggekeerd en zijn er 140 actieve aanhangers in Australië.

    • Pim van den Dool