AS Roma-fans welkom in Rotterdam, stad neemt extra maatregelen

Feyenoord-supporters bij de Barcaccia-fontein vorige week donderdag. Foto AP/Gregorio Borgia

Supporters van AS Roma mogen bij de wedstrijd zijn die aanstaande donderdag wordt gespeeld tussen Feyenoord en de Romeinse club in de achtste finales van de Europa League. Dat heeft de gemeente in overleg met de politie vandaag besloten. Wel wordt het draaiboek voor het veilige verloop van de wedstrijd “aangescherpt”, aldus een woordvoerder.

In een eerder stadium had Feyenoord 2.400 kaarten beschikbaar gesteld voor meereizende uitsupporters van AS Roma. Nadat Feyenoord-fans zich vorige week misdroegen in de Italiaanse hoofdstad en daarbij schade berokkenden aan onder andere een 400 jaar oude fontein, werden alle opties - dus ook het weigeren van uitfans - overwogen om eventuele wraak-acties te voorkomen.

Hoogste risicocategorie

Welke maatregelen genomen worden, daarover doet de politie morgen een mededeling. Van een noodverordening is geen sprake, aldus de politie. De wedstrijd was volgens de gemeente al voordat de rellen plaatsvonden in de hoogste risicocategorie geplaatst. Volgens de politie zullen de Italiaanse fans, die grotendeels via Schiphol in Nederland zullen aankomen, zich met een speciale trein van Amsterdam naar Rotterdam verplaatsen.

Onder de Italiaanse fans die naar Rotterdam zullen afreizen bevinden zich volgens het Italiaanse persbureau ANSA verschillende radicale groepen. Daarom zouden Italiaanse agenten, die verantwoordelijk zijn voor het in de gaten houden van de AS Roma-supporters, in hoogste staat van paraatheid gebracht. Vorige week werden twee Rotterdamse fans aangevallen door Romeinse aanhangers. Fans van AS Roma hebben bovendien op social media laten weten wraak te willen nemen.

Twitter avatar cipoUR Cipollari Cristiano @Feyenoord Dutch ashamed of shit !!! Thursday and we will break your ass … ASR

Feyenoord maakt een goede kans om zich te plaatsen voor de kwartfinales. De eerste wedstrijd in Rome eindigde in 1-1. Omdat het uitdoelpunt van de Rotterdammers bij een gelijke stand dubbel telt, hebben ze genoeg aan een 0-0 gelijkspel voor kwalificatie.

Lees ook op nrc.nl: Dit is wat je moet weten over de Feyenoordrellen.

    • Sam de Voogt