Alonso met hersenschudding in ziekenhuis

Crash dieptepunt van tegenvallende testvierdaagse voor McLaren in Barcelona ; Max Verstappen maakt indruk met 130 rondjes.

Fernando Alonso wordt afgevoerd na de crash in Barcelona. QUIQUE GARCIA / AFP

De Spaanse Formule 1-coureur Fernando Alonso heeft gisteren een hersenschudding opgelopen bij een crash met zijn McLaren in Barcelona.

De tweevoudig wereldkampioen vloog tijdens de laatste van de vier testdagen op het Catalaanse circuit uit de bocht en ramde de vangrail. Alonso was weliswaar bij bewustzijn, maar werd toch met een helikopter naar het nabijgelegen ziekenhuis gevlogen. Daar lieten de artsen voor de zekerheid CT- en MRI-scans maken.

De 33-jarige Spanjaard, die is overgekomen van Ferrari, bleek er relatief goed vanaf te zijn gekomen. Vanwege een hersenschudding moest Alonso wel een nacht in het ziekenhuis blijven. De crash was voor McLaren het dieptepunt van een toch al tegenvallende testvierdaagse. Vanwege technische problemen konden Alonso en zijn teamgenoot Jenson Button de nieuwe MP4-30 amper serieus testen.

Max Verstappen, die in de Formule 1 debuteert als jongste coureur ooit, maakte tijdens de derde testdag indruk. De 17-jarige coureur van Toro Rosso zette met 1.24,739 de tweede tijd neer. Alleen Pastor Maldonado was zaterdag sneller dan Verstappen. De Venezolaan reed in zijn Lotus 104 rondes, de snelste ging in 1.24,348. Maldonado en Verstappen klokten op hun zachte banden aanzienlijk betere tijden dan de andere coureurs, die de hele dag op de harde versies reden. Wereldkampioen Lewis Hamilton eindigde met 1.26,076 als derde in zijn Mercedes.

Verstappen reed bovendien de meeste rondjes van alle coureurs (130). „Voor het eerst heb ik meer dan honderd rondes op één dag gereden”, zei de tevreden Verstappen, die ook al heel wat pitsstops oefende.

„We hebben heel wat werkzaamheden kunnen verrichten, met in de ochtendsessie ook wat snelle rondjes. De auto voelt zeer goed aan, het lijkt erop dat we hem stap voor stap verbeteren. In vergelijking met de eerste testsessies in Jerez voel ik me al een stuk meer op mijn gemak in deze bolide. Ik ben heel benieuwd wat de engineers gaan bedenken voor de laatste testvierdaagse hier.”

Verstappen, die uitkomt voor de Scuderia Toro Rosso, het opleidingsteam van Red Bull, zal volgende week opnieuw twee dagen zijn bolide, de STR10 testen. Dat gebeurt opnieuw in Barcelona.

Volgende week zijn in Barcelona laatste testsessies voor de start van het seizoen, op 15 maart in Melbourne. Experts gaan ervan uit dat Mercedes opnieuw het Formule-1 seizoen zal domineren. Het Duitse team kwam in Barcelona opvallend goed voor de dag.

Mercedes was vorig seizoen heer en meester. De Duitse renstal veroverde het kampioenschap voor de constructeurs en bezette met Lewis Hamilton en Nico Rosberg, respectievelijk de eerste en tweede plaats in het klassement om de wereldtitel.

Mercedes bleek bij de ontwikkeling van de nieuwe hybride turbo’s, die in 2014 werden geïntroduceerd, een grote voorsprong op de concurrentie te heben. (ANP)