Workation

Brainstormen op een rijstveld. Waarom werk je niet vanaf Bali?

Ik ben op een coworkation. Met collega’s, dus. Een werkvakantie. Wij sturen geen out-of-office e-mails. Dat er overal snel en draadloos internet is, maakt dat we overal kunnen doorwerken. Waarom dan niet in een vakantieomgeving? Daarom ben ik op Bali, in Ubud, waar je ’s ochtends yoga kunt doen in de open lucht, ’s middags kunt surfen en in het weekend een vulkaan kunt beklimmen. Oh, en werken dus, dat ook.

De coworkation is georganiseerd door Tribewanted, een alternatieve reisorganisatie. De locatie heet Hubud, een combinatie van hub (werkplek) en Ubud. De helft van je tijd werk je aan je eigen nieuwe project of start-up. Een kwart besteed je aan projecten van andere leden van de ‘tribe’. Een kwart kun je dan nog vrij invullen, eventueel met vrijwilligerswerk.

Workation in Santa Cruz, Californië

Je denkt mee met anderen, doet mee aan brainstormsessies – soms terwijl je door een rijstveld wandelt. Je maakt gebruik van elkaars vaardigheden. De één ontwerpt een logo voor de ander, die in ruil daarvoor een websitetekst schrijft, bijvoorbeeld.

Uiteenlopende achtergronden

Onze start-up-tribe bestaat uit zo’n dertig mensen, uit de hele wereld en met de meest uiteenlopende achtergronden. Er is een webontwerper, een astrofysicus, een lerares Engels, een reclamejongen en een schrijfster van erotische romans. De een blijft drie weken en is begin twintig, de ander is in de vijftig en doet drie maanden mee.

Opdrachtgevers vinden het bovendien niet gek meer dat medewerkers vanuit een hangmat aan een conference call deelnemen. Of een website bouwen vanuit een strandtent. Zolang ze maar bereikbaar zijn.

Ingenieur Casey Rosengren organiseert dit jaar voor de tweede keer ‘Hacker Paradise’, een coworkation van drie maanden in Azië. Skypend vanuit een collectieve werkplek in Tokio:

“De periode deed me denken aan mijn studententijd. Je bent dag en nacht samen, raakt snel aan elkaar gehecht. Er is meteen collegialiteit.”

Een surf/werkplek

Het gebrek aan plekken waar je surfen kunt combineren met werken bracht Peter Fabor, een Tsjechische webontwikkelaar, op het idee een surf/werkplek te beginnen. Het concept: voor een vast bedrag per dag krijg je een bed en toegang tot een inspirerende kantoorruimte óp een surfstrand. Surfen tijdens de lunch dus.

Onze tribe wil niet te lang achter de computer zitten, we willen de omgeving verkennen. Bespreken elkaars projecten liever op het strand dan in een vergaderruimte. Als we wel achter de computer zitten zijn we fris, geïnspireerd en extra gefocust.

Iedereen speelt al met de gedachte om volgend jaar terug te komen naar Bali. Ik ook. Maar dan niet voor een maand zoals nu. Nee, minstens drie maanden.

Hier kun je op Workation:

1. Tribewanted Bali: Vanuit Ubud, Bali. Minimaal een week, maximaal drie maanden. Eenmalig 405 euro voor drie maanden onbeperkt toegang tot Hubud, een collectieve werkruimte in een rijstveld.

2. Hacker Paradise:
Op drie plekken in Azië. Minimaal een week, maximaal drie maanden. Kosten tussen de 530 en 1.323 euro per maand, inclusief werkruimte, overnachting en maaltijden en activiteiten.

3. Surf Office: Kantoor op een surfstrand. Behalve surfsessies bijvoorbeeld ook barbecues of fietstochten. Bed en werkruimte vanaf 40 euro per nacht.

4. Hacker Island: Een maand lang verblijven IT’ers op een tropisch eiland. Kosten en duur op aanvraag.

5. Sun desk: Een werkplek in Marokko is een kamer in een flat met uitzicht op zee. Surfen, naar de hammam, trips naar Marrakech, kookcursus. Flexibele periode. Gedeelde slaapkamer en kantoorruimte vanaf 22 euro per dag.