Turkije evacueert tientallen militairen uit enclave in Syrië

Turkse soldaten bij de tombe van aartsvader Suleyman op een archieffoto uit 2011. Foto AP

Het Turkse leger heeft afgelopen nacht 38 Turkse soldaten uit de Suleiman Shah-enclave in Syrië geëvacueerd. Dat heeft de Turkse premier Ahmed Davutoglu gezegd op een persconferentie. In de enclave liggen de resten van de stamvader van het Ottomaanse Rijk, die nu worden overgebracht naar een deel van Syrië dat onder Turkse militaire controle is.

De Turkse premier Davotoglu maakte het plaatsvinden van de operatie vanochtend vroeg op Twitter bekend. In een toelichting later vanochtend zei de premier dat Turkije zijn bondgenoten in de coalitie tegen Islamitische Staat van tevoren op de hoogte had gebracht van de operatie, maar dat niet expliciet om toestemming is gevraagd.

De enclave ligt in de buurt van de Syrische stad Kobani:

‘Geen gevechten met militanten IS’

De enclave ligt op 35 kilometer van de Turks-Syrische grens en wordt volgens Turkije al lange tijd bedreigd door militanten van Islamitische Staat (IS). Bij de evacuatie van afgelopen nacht zou één Turkse militair zijn omgekomen, hoewel er geen gevechten met IS zouden hebben plaatsgevonden. Het Turkse leger kon de enclave naar verluidt bereiken door Kobani te doorkruisen, de Syrische stad aan de grens met Turkije die vorige maand door Koerdische strijders werd heroverd op IS. De operatie zou met de Koerden zijn gecoördineerd.

De tombe van Suleyman Shah werd altijd permanent bewaakt door een contingent van veertig Turkse militairen die elkaar afwisselden. De enclave is, hoewel in Syrië gelegen, officieel Turks grondgebied volgens een verdrag uit 1921.

Turkije eerst voorzichtig, nu assertief

De Turkse regering was tot het najaar terughoudend met militaire actie tegen IS, onder andere doordat IS 46 Turken gijzelde, maar ook doordat het regime van Bashar al-Assad als een grotere bedreiging van de stabiliteit in de regio werd gezien dan IS. Dat veranderde onder meer door de grote vluchtelingenstromen naar Turkije en internationale druk op de regering-Erdogan. In oktober gaf het parlement de regering officieel toestemming het leger in te zetten tegen IS.

    • Pim van den Dool