‘Terreurbeweging Al-Shabaab roept op tot aanslagen in Westen’

Westgate Mall in Nairobi
Westgate Mall in Nairobi EPA / Daniel Irungu

In een video die afkomstig lijkt te zijn van de Somalische terreurgroep Al-Shabaab wordt opgeroepen tot aanslagen in westerse winkelcentra. De aan Al-Qaeda gelieerde beweging maant moslims tot aanvallen op onder meer Amerikaans, Canadees en Brits grondgebied. Dat meldt persbureau AP.

De echtheid van de video, die zaterdagavond werd vrijgegeven, kon niet worden bevestigd. In het filmpje herhaalt Al-Shabaab dat de aanval die de beweging in september 2013 uitvoerde op de Westgate Mall in de Keniaanse hoofdstad Nairobi een wraakactie was voor de Keniaanse militaire interventie in Somalië. Bij die aanval kwamen 67 mensen om het leven, onder wie één Nederlander. Al-Shabaab maakt in grote delen van Somalië de dienst uit.

De gemaskerde spreker in de film sprak met een Brits accent. De Amerikaanse minister van Binnenlandse Veiligheid (Homeland Security) Jeh Johnson liet weten de dreigementen uiterst serieus te nemen. Twee winkelcentra in de Verenigde Staten lieten weten de beveiliging van hun panden te gaan opschroeven.