Syrische Koerden vallen IS aan in het noordoosten van Syrië

Syrische Koerden zijn een door de VS gesteund offensief tegen terreurgroep Islamitische Staat in het noordoosten van Syrië begonnen. De Koerdische milities verdreven IS vorige maand uit de grensstad Kobani.

Een YPG-strijder op de uitkijk. EPA / Edat Suna

Syrische Koerden zijn een door de VS gesteund offensief tegen terreurgroep Islamitische Staat (IS) in het noordoosten van Syrië begonnen, meldt persbureau Reuters. De Koerdische verzetsbeweging YPG, die IS vorige maand uit de grensstad Kobani verdreef, lanceerde het offensief in de provincie Hasaka (maps).

Het is het meest recente voorbeeld van een samenwerking tussen de anti-IS-coalitie, geleid door de VS, en de georganiseerde Koerdische milities uit Syrië. De Koerdische milities behoren tot de grootste vijanden van de terreurgroep in Syrië.

terrein van Islamitische staat

Het noordoosten van Syrië is van strategisch belang in de strijd tegen IS, omdat het grenst aan gebieden die door de terreurgroep worden gecontroleerd. IS verloor al enige tijd terrein in Kobani, mede door fel verzet van de aanwezige Koerdische strijders, maar ook zeker door een groot aantal luchtaanvallen van de internationale coalitie onder leiding van de Verenigde Staten.

De Koerden lanceerden het offensief nadat IS de posities in het gebied had versterkt met buitenlandse strijders. Het doel is om Tel Hamis, op dit moment bezet door IS, in te nemen. De Koerdische troepen zouden zich nu op vijf kilometer afstand van de stad bevinden.

Tel Hamis ligt zo’n 35 kilometer ten zuidoosten van de stad Qamishli.

Koerden in video

Vanmorgen bleek uit een IS-video dat de terreurgroep zeker 21 Koerdische strijders bedreigt met executie. Op de beelden is te zien dat strijders in kooien worden vastgehouden en door de straten van de Iraakse stad Kirkuk worden gereden. CNN meldde eerder vanochtend dat IS in de video claimt dat de Koerden zijn onthoofd, maar dat is niet af te leiden uit de video.

Lees ook op nrc.nl: IS bedreigt Koerdische strijders met executie in nieuwe video

    • Sterre van der Hee