Mannen dragen minirok uit protest tegen moord op Turkse studente

In Turkije heerst sinds vorig weekend op straat en online grote woede over de moord op studente Ozgecan Aslan. De afgelopen dagen plaatsen mannen foto’s van zichzelf in minirok op Twitter en Facebook om aandacht voor het geweld tegen vrouwen te vragen.

De woede onder de Turkse bevolking over geweld tegen vrouwen werd vorige week aangewakkeerd door het verhaal van Ozgecan Aslan, een 20-jarige studente die naar verluidt op 11 februari werd ontvoerd en vermoord toen ze zich probeerde te verzetten tegen verkrachting door een chauffeur van een minibusje. Haar lichaam werd een paar dagen later gevonden in een rivierbedding in het zuiden van Turkije.

Twitter avatar genel_kultur ☾ ☆ genelkültür ☾ ☆ Azerbaycan’da bir grup erkek, Özgecan için #ozgecanicinminietekgiy kampanyası başlattı. http://t.co/b7lSYTpZD8

Vorig weekend al leidde de moord op Aslan tot woede op sociale media in Turkije en de rest van de wereld. Tot gisteren hadden zes miljoen mensen haar naam getwitterd. Andere Turkse vrouwen grepen het verhaal van Aslan aan om hun eigen ervaringen over seksueel geweld te delen.

‘Draag een minirok voor Ozgecan’ nu trending

Sinds een paar dagen valt een actie van mannen op: onder de hashtag #ozgecanicinminietekgiy plaatsen mannen uit Azerbeidzjan - waar veel mensen Turks begrijpen - foto’s van zichzelf in minirok. De hashtag betekent “Draag een minirok voor Ozgecan” en is tot nu toe zo’n 1500 keer gebruikt. Een van de deelnemers aan de actie schreef op Facebook:

“Als het dragen van een minirok verantwoordelijk is voor dit alles, als het dragen van een minirok immoraliteit en onkuisheid betekent, als een vrouw die een minirok draagt daarmee een ‘boodschap’ geeft en er zelf om vraagt wat er met haar zal gebeuren, dan sturen wij nu deze boodschap de wereld in!”

Twitter avatar RedHackETC RedHack ETC ★ Eylem gibi eylem #EteğiniGiyTaksimeGel bu tagı kullanalım dostlar. http://t.co/Kp5h4RpoxX

Niet iedereen is enthousiast over de actie. Javidan Aghayev uit Azerbeidzjan zegt tegen de BBC dat hij niet inziet hoe het dragen van een minirok Turkse vrouwen gaat helpen. “In conservatieve samenlevingen als die van Turkije en Azerbeidzjan, gaat deze campagne geen effect hebben. Misschien in Europa, maar niet hier.”

Erdogan: geweld tegen vrouwen bloedende wond

Ook offline was de verontwaardiging eerder deze week groot. In de zuid-Turkse stad Mersin, waar het lichaam van Ozgecan werd gevonden, gingen woensdag 15.000 mensen de straat op om tegen het geweld tegen vrouwen in Turkije te demonstreren. De betogers droegen spandoeken mee met teksten als ‘Verkrachting is een misdaad tegen de menselijkheid’ em ‘Zeg stop tegen het vermoorden van vrouwen’.

De Turkse president Erdogan noemde geweld tegen vrouwen deze week “de bloedende wond” van Turkije. Hij beloofde de rechtszaak tegen de daders persoonlijk te volgen. Erdogan, leider van de conservatieve AK-partij, kreeg eerder kritiek van vrouwenorganisaties in Turkije omdat hij zich niet voldoende tegen geweld tegen vrouwen zou uitspreken.