Korte film: de gruwelijkheden van oorlog, prachtig met de hand getekend

Stel je voor: het is oorlog. Als jonge soldaat moet je erop uit, naar een bezet gebied. Hoe is dat? Dat onderzochten de makers van de korte tekenfilm Confusion Through Sand, een prachtig levensecht verhaaltje, met de hand getekend.

Stel je voor: het is oorlog. Als jonge soldaat moet je erop uit, naar een bezet gebied. Je bent bang, alleen en je moet overleven tussen je vijanden. Hoe is dat? Dat onderzochten de makers van de korte tekenfilm Confusion Through Sand, Danny Madden en Ornana Films. Zij maakten een prachtig levensecht verhaaltje, met de hand getekend.

Madden bedacht de film toen haar buurman, een oorlogsveteraan uit Vietnam, een verhaal vertelde over soldaten in de jungle. Er waren geen vijanden in zicht, maar toch ging er iets mis: een andere groep soldaten begon te schreeuwen en te schreeuwen. Een hinderlaag? Nou, nee: ze waren bedekt met honderden bijen. Maar de soldaten waren al weer op hun hoede. Madden tegen The Washington Post:

“Het deed me denken aan de sfeer van oorlog, de plaatsen die voor ons onbekend zijn. [...] Dat zwermt allemaal samen in een soort storm.

Madden tekende alle 6.500 frames op gerecycled papier, dat ze van achteren verlichtte om de illusie van een zandstorm te creëren. Het benodigde geld, 30.000 dollar (ruim 26.000 euro), kreeg ze via Kickstarter bij elkaar.

    • Sterre van der Hee