Jong meisje opgeblazen in Nigeria - 5 doden

Nigerianen op de vlucht voor Boko Haram EPA

Een jong meisje dat explosieven op haar lichaam droeg heeft zich vandaag opgeblazen bij een controlepost naast een markt in de Noord-Nigeriaanse stad Potiskum. Bij het incident vielen vijf doden en tientallen gewonden. Dat hebben ooggetuigen gezegd, meldt persbureau Reuters.

Ooggetuigen schatten het meisje op hooguit acht jaar. De verantwoordelijkheid voor het incident is nog niet opgeëist, maar alles wijst erop dat Boko Haram achter het geweld zit. De extremisten hebben de afgelopen tijd een serie nederlagen geleden door een militair offensief door Kameroen, Niger, Tsjaad en Nigeria. Ooggetuige Ibrahim Maishago:

“Zij weigerde zich te laten controleren bij de poort naar de markt en er ontstond een discussie. Ze liet de bom afgaan, waarbij zijzelf en vijf anderen werden gedood.”

Boko Haram zet sinds eind vorig jaar soms vrouwen in voor zelfmoordaanslagen. De groep dwingt geregeld minderjarige meisjes zichzelf op te blazen.

Lees ook in nrc.next: De bom onder Nigeria (€), een reportage van onze correspondent Bram Vermeulen uit het grensgebied tussen het christelijke zuiden en het islamitische noorden van Nigeria.

    • Casper van der Veen