Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

IS dreigt Koerdische strijders met executie in nieuwe video

In de video van IS zijn is te zien hoe Koerdische strijders in kooien worden vastgehouden.
In de video van IS zijn is te zien hoe Koerdische strijders in kooien worden vastgehouden. Foto screenshot video IS

Terreurgroep Islamitische Staat bedreigt een groep van zeker 21 Koerdische strijders met executie in een nieuwe video. In de video is te zien hoe Koerdische strijders in kooien worden vastgehouden en door de straten van de Iraakse stad Kirkuk worden gereden.

In het filmpje, getiteld ‘Healing the Chest of Those who Believe’, dragen de Koerdische strijders oranje gewaden, net als gevangenen in eerdere video’s van IS. CNN meldde eerder vanochtend dat IS in de video claimt dat de Koerden zijn onthoofd, maar dat is niet af te leiden uit de video. Aan het einde van het filmpje zijn ze levend te zien, hoewel IS Koerdische strijders wel waarschuwt om de strijd te staken. “Want anders is jullie lot bepaald: dan eindigen jullie in een kooi of onder de grond”, aldus de video.

De Koerden zijn een van de belangrijkste vijanden van IS op het slagveld. Groepen Iraakse en Syrische Koerden vechten met name in het noorden van Syrië tegen de militanten van Islamitische Staat. De Koerden slaagden er vorige maand, na een strijd die maanden duurde, in de Syrische grensstad Kobani te heroveren op IS.

IS onthoofdt kopten in Libië

Het onthoofden van tegenstanders en daarvan beelden verspreiden is inmiddels een bekende tactiek van IS. Vorige week nog verspreidde de terreurgroep een video waarin te zien is hoe 21 koptische christenen uit Egypte worden onthoofd in Libië. De Egyptische regering voerde in reactie daarop luchtaanvallen uit op doelen van IS in het oosten van Libië.