Eredivisie: Ajax speelt gelijk, Feyenoord wint in zinderende match

FC Dordrechtspeler Jeffrey Fortes scoort een eigen goal in de wedstrijd tegen PSV ANP / Joep Leenen

Vijf wedstrijden in de eredivisie vandaag. Heerenveen wist FC Groningen te kloppen, koploper PSV versloeg hekkensluiter FC Dordrecht. Ajax kwam tegen Willem II niet verder dan een gelijkspel en Vitesse wist in Enschede FC Twente te verslaan. In de Kuip won Feyenoord na een spannende match van stadgenoot Excelsior.

Feyenoord - Excelsior 3-2

In de Kuip is vandaag een zinderende wedstrijd tussen Excelsior en Feyenoord uiteindelijk in het voordeel van laatstgenoemde team beslecht. Kwam de thuisploeg eerst in eigen huis op 0-2 achterstand, uiteindelijk kwam Feyenoord terug met 3-2

Na zeven minuten kwam Excelsior verrassend op voorsprong. Tom van Weert schoot 0-1 binnen. Er leek sprake van buitenspel, maar helemaal duidelijk werd dat niet en de arbiter keurde de goal goed.

Hierna viel Feyenoord aan, maar speelde het rommelig en kwam niet tot scoren. Spits Jean-Paul Boëtius kwam gevaarlijk uit, maar schoot de bal ver over de lat. In de 30e minuut benutte Excelsior de tweede kans van de wedstrijd volledig en scoorde van Weert opnieuw binnen voor de uitploeg: 0-2.

Na de rust ging Feyenoord vol in de aanval. Na een dubbele wissel mocht de thuisploeg door een overtreding van Excelsior een strafschop nemen. Colin Kazim-Richards legde de bal op de stip en schoot binnen voor Feyenoord: 1-2.

Feyenoord aasde hierna op de gelijkmaker en maakte door overhaast spel veel onnodige fouten. Maar uiteindelijk herpakte de ploeg zich: in de 77e minuut tikte Jens Toornstra de gelijkmaker binnen, slechts anderhalve minuut later bracht Lex Immers de thuisploeg op voorsprong. Even leek het zelfs 4-2 te worden, maar de goal van Kazim-Richards werd afgefloten vanwege buitenspel.

Heerenveen - FC Groningen 3-1

Heerenveen heeft zich gerevancheerd voor de nederlaag van vorige week bij SC Cambuur (2-1). De Friezen versloegen vanmiddag op eigen veld FC Groningen. De ploeg van trainer Dwight Lodeweges won de tweede derby in acht dagen tijd met 3-1.

Simon Thern zette de thuisploeg tien minuten voor rust op voorsprong. Aan het begin van de tweede helft maakte Michael de Leeuw gelijk, waarna Joost van Aken Heerenveen aan een nieuwe voorsprong hielp. Invaller Henk Veerman tekende in blessuretijd voor de 3-1.

Dankzij de zege komt sc Heerenveen op 38 punten na 24 wedstrijden. De Friezen verkleinden bovendien het gat met nummer vijf PEC Zwolle tot één punt. Zwolle verloor zaterdag met 3-2 van ADO Den Haag. Groningen heeft 30 punten na 24 duels, goed voor de elfde positie op de ranglijst.

Heerenveen beëindigde het duel met tien man, nadat aanvoerder Marten de Roon in de slotfase zijn tweede gele kaart kreeg.

PSV - FC Dordrecht 3-0

Koploper in de eredivisie PSV heeft vandaag in eigen huis hekkensluiter FC Dordrecht van de mat getikt. Kort na de aftrap schoot verdediger Jeffrey Fortes de bal in eigen doel, waarmee PSV op 1-0 kwam. Die voorsprong verloor de thuisploeg de rest van de match niet meer.

PSV houdt de druk er de rest van de wedstrijd op en komt nog twee keer tot scoren. Na slechts 15 minuten mogen de Eindhovenaren maar liefst acht hoekschoppen nemen. Na een uur spelen maakt Luuk de Jong de 2-0 uit een penalty. De laatste treffer werd gescoord door Jeffrey Bruma.

Door twaalf thuiswedstrijden te winnen heeft PSV een nieuw clubrecord gevestigd. Het team van Philip Cocu staat nu op 64 punten, FC Dordrecht moet het met slechts 12 doen.

Willem II - Ajax 1-1

Ajax heeft vanmiddag in Tilburg niet kunnen winnen van Willem II. In de 37e minuut kwam Ajax door een goal van Arkadiusz Milik nog gemakkelijk op voorsprong. In de tweede helft zorgde Ali Messaoud voor de gelijkmaker.

Hierna kwamen beide teams niet meer tot scoren. In de tweede helft lieten de Amsterdammers zich nauwelijks nog gelden. Hoewel Willem II tevreden was met het ene punt, zal Ajax balen. De ploeg van Frank de Boer zag zijn afstand op koploper PSV groeien tot veertien punten. Volgende week nemen de Amsterdammers en Eindhovenaren het tegen elkaar op in het Philips-stadion.

FC Twente - Vitesse 1-2

Vitesse heeft vandaag in Enschede van FC Twente weten te winnen. Voor de vijfde keer op rij won de ploeg van Peter Bosz, ditmaal met 1-2. Twente verloor juist voor de vierde keer op rij.

Al in de eerste helft kwam het team uit Arnhem op voorsprong door een goal van Zakaria Labyad. Acht minuten voor tijd kwam Twente met de counter, waardoor de match in een gelijkspel dreigde te eindigen. Maar Vitesse bewees echt voor de winst te willen gaan en schoot twee minuten in de blessuretijd nog de winnende goal binnen.

    • Casper van der Veen