Doden en gewonden na explosie bij protest Charkov

Een politieman loopt langs het lichaam van een omgekomen man Reuters / Stanislav Belousov

Bij een explosie tijdens een mars voor vrede in de Oost-Oekraïense stad Charkov zijn vanmiddag ten minste twee doden en enkele gewonden gevallen. Volgens de Oekraïense politie is sprake van een “terroristische daad”.

Een woordvoerder van het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken zei tegen persbureau Reuters dat er minstens twee doden en vijftien gewonden zijn gevallen. De lokale aanklager spreekt tegenover het AFP van zeker drie doden en tien gewonden.

In een verklaring op de website van het ministerie zegt de Oekraïense politie dat de explosie werd veroorzaakt door “een onbekend explosief” en dat het incident wordt beschouwd als een “terroristische daad”. Ooggetuigen vertelden aan Reuters dat het explosief gegooid zou zijn uit een auto die de vredesmars passeerde. De Oekraïense autoriteiten hebben een onbekend aantal personen aangehouden in verband met het incident. Kiev beweert dat de verdachten getraind en bewapend zouden zijn in Rusland.

Twitter avatar MaxRTucker Maxim Tucker NOW: At least 2 killed, 10 wounded by explosion at #Euromaidan memorial march, #Kharkiv, #Ukraine. v @tombreadley http://t.co/q5QG1Yusxf

Opstappen Janoekovitsj precies jaar geleden

In Charkov, de tweede stad van Oekraïne, werd vandaag een vredesmars gehouden omdat het vandaag precies een jaar geleden is dat de pro-Russische president Viktor Janoekovitsj onder druk van massale volksprotesten op het Maidanplein in Kiev moest opstappen. Charkov ligt in gebied dat in handen is van de Oekraïense regering, op zeker 70 kilometer van de Donbas, het gebied waar de pro-Russische separatisten de dienst uitmaken.

Bij de strijd tussen het Oekraïense leger en pro-Russische separatisten vielen het afgelopen jaar duizenden doden. Vorige week sloten de strijdende partijen onder druk van Duitsland en Frankrijk een akkoord in Minsk over een wapenstilstand. Vanochtend zeiden beide partijen daadwerkelijk te zullen beginnen met het terugtrekken van zwaar wapentuig uit Oost-Oekraïne. Gisteren vond een omvangrijke gevangenenruil tussen het leger en de separatisten plaats.

    • Casper van der Veen
    • Pim van den Dool