Deze week: gezellig naar de wapenbeurs, hoera een miljoen DAF-trucks

2013-02-17 20:00:00 epa03588896 A female visitor inspects a weapon at the exhibition of the 11th edition of International Defence Exhibition and Conference (IDEX) and second edition of (NAVDEX) in Abu Dhabi, United Arab Emirates, 17 February 2013. IDEX is the largest joint defence exhibition in the Middle East and North Africa (MENA) region, with some 1,112 companies representing 58 countries and 38 national pavilions taking part in the event. IDEX also includes NAVDEX which is the exhibiton's naval and maritime security section. EPA/ALI HAIDER ANP

Zondag, het begint bijna weer. Dit gaat er volgende week gebeuren.

1. Vandaag is de aftrap voor genodigden en morgen gaat de grootste wapenbeurs van het Midden-Oosten IDEX echt van start in Abu Dhabi. Er zijn niet alleen 15 Nederlandse exposanten. Minister Hennis van Defensie leidt ook een economische missie van zo’n 30 bedrijven.

Of zoals Rijksdienst voor Ondernemend Nederland aanprijst:

“… 5 van de 10 meest snelgroeiende markten in de defensie-industrie zijn in Golfstaten. Het defensiebudget van de regio als geheel neemt per jaar met circa 12% toe.”

Maandag komt ook het PostNL van topvrouw Herna Verhagen met jaarcijfers.

Tot slot doet de rechter vandaag uitspraak over de loonsverlaging die V&D het personeel wil opleggen. V&D kan trouwens iets leren van Sligro, daar drukken ze zoiets slimmer door.

2. Bestel je iets online bij Bol.com of de Bijenkorf? Dan wordt je bestelling verwerkt door Docdata uit Waalwijk. Het presenteert dinsdag jaarcijfers. In oktober liet Docdata weten dat de resultaten ongeveer hetzelfde als in 2013 zullen zijn (omzet: 167 miljoen euro, nettowinst: 7 miljoen).

Ook de genationaliseerde verzekeraar ASR en bouwbedrijf VolkerWessels presenteren dinsdag hun jaarcijfers.

3. Taart in Eindhoven. Woensdag onthult premier Rutte de miljoenste in Eindhoven geproduceerde DAF-truck. Van Doorne’s Aanhangwagenfabriek werd in 1928 in Eindhoven opgericht en is tegenwoordig in handen van het Amerikaanse Paccar.

Het jaarcijferseizoen doet woensdag ook UPC/Ziggo-eigenaar Liberty Global en advies- en ingenieursbureau Grontmij aan. Ook de beurs zelf - Euronext - opent de boeken.

4. Aflevering 623 in het JSF-dossier. Donderdag vergadert de Tweede Kamer over de vervanging van de F-16. Belangrijk voor Nederlandse bedrijven zoals Aeronamic uit Almelo, zeggen voorstanders.

De Nederlandse topman Marijn Dekkers presenteert de jaarcijfers van het Duitse chemie- en farmacieconcern Bayer. Ook Rabobank, brouwer AbInbev, bouwer Heijmans, ReedElsevier en Ahold komen met cijfers.

5. Vrijdag sluiten USG People, Vopak en Fugro de drukke cijferweek af. Ook zal Airbus laten weten hoe 2014 was. De vliegtuigbouwer wordt geplaagd door de tegenvallende verkopen van gigajet A380.

    • Camil Driessen