Alle mijnwerkers in Zuid-Afrikaanse Kusasalethu-mijn zijn gered

Bijna vijfhonderd mijnwerkers zaten vast onder de grond in Zuid-Afrika. De uitgang was afgesloten door een brand tijdens onderhoudswerkzaamheden op 2.300 meter diepte. Inmiddels zijn alle mijnwerkers gered.

Een ongedateerde foto van mijnexploitant Harmony Gold toont een mijn in Zuid-Afrika. Foto EPA / Harmony Mines / Philip Mostert

Bijna vijfhonderd mijnwerkers zaten vast onder de grond in Zuid-Afrika, schrijft persdienst AFP. De uitgang was vanmorgen afgesloten door een brand tijdens onderhoudswerkzaamheden op 2.300 meter diepte. De Kusasalethu-goudmijn ligt op een uur rijden van de stad Johannesburg (maps), meldt het bedrijf Harmony Gold, dat de mijn exploiteert.

Harmony Gold in een verklaring:

“Zo’n 287 van de 486 mijnwerkers zitten veilig in ondergrondse schuilplaatsen. Ze hebben frisse lucht, water en kunnen communiceren via telefoons. De reddingsteams zijn bezig om de andere mijnwerkers te lokaliseren.”

Update 19.33 uur: Slechts achttien mijnwerkers zouden nog worden vermist. De overige 459 konden snel in veiligheid gebracht worden. Alle werkzaamheden in de mijn zijn opgeschort.

Update 20.11 uur: Inmiddels zijn alle mijnwerkers gered. Voor zover bekend raakte niemand gewond. Harmony Gold wil de precieze oorzaak onderzoeken.

De mijnen in Zuid-Afrika zijn de diepste in de wereld. Voor 2013 overleden jaarlijks zo’n honderd mensen in de industrie. Vorig jaar werd het laagste aantal ooit gerapporteerd: er stierven 84 mensen.

    • Sterre van der Hee