Autoriteiten kregen telefoontjes over dader gijzeling Sydney

Archieffoto van Man Haron Monis uit 2011 toen hij voor de rechter moest verschijnen.
Archieffoto van Man Haron Monis uit 2011 toen hij voor de rechter moest verschijnen. Foto EPA / Dean Lewins

Een speciale Australische telefoonlijn kreeg in de dagen voor de fatale gijzeling in een café in Sydney achttien verontruste telefoontjes over dader Man Haron Monis. Dat staat in een rapport over de gijzelingsactie, meldt de BBC. De politie en de veiligheidsdiensten zagen echter geen indicatie “voor een directe dreiging”, aldus het rapport.

Het gijzelingsdrama in Sydney vond plaats op 15 december, toen moslimextremist Man Haron Monis het Lindt Café in de stad binnenging en de aanwezigen gegijzeld hield. Bij de operatie die de politie begon om het café te ontzetten kwamen drie mensen om, onder wie Haron Monis.

Dader had geschiedenis van islamitisch activisme

Uit het negentig pagina’s tellende rapport over de terreurdaad blijkt dat verschillende mensen in de drie dagen voor de gijzeling per telefoon meldingen over Haron Monis deden, vooral over wat hij op Facebook plaatste. De in Iran geboren Haron Monis, die in 1996 als vluchteling naar Australië kwam, noemde zichzelf een imam en had een geschiedenis van islamitisch activisme maar functionarissen zeiden eerder dat hij niet in verband kon worden gebracht met internationale terreurwerken. Het rapport ondersteunt die claim:

Op basis van de informatie die we toen hadden, viel hij ver buiten de groep van vierhonderd meest prominente anti-terreuronderzoeken.

De premier van Australië, Tony Abbott, reageerde vanochtend schuldbewust op de conclusies van het rapport. “Het is eenvoudig, het systeem heeft ons in de steek gelaten. Dit monster had duidelijk niet in onze gemeenschap moeten zijn.” Volgens Abbott moet Australië de grenzen tussen individuele vrijheden en de veiligheid van de samenleving opnieuw vaststellen. Abbott wil bijvoorbeeld het de regels rond immigratie onder de loep nemen.