‘Akkoord in Oekraïne over terugtrekken zware wapens’

Voertuigen van het Oekraïense leger in Artemivsk, in het oosten van Oekraïne. Foto Reuters

Het Oekraïense leger en de pro-Russische separatisten hebben een akkoord bereikt over het terugtrekken van zware wapens uit de strijd in Oost-Oekraïne. Dat meldt persbureau AFP op gezag van bronnen binnen het leger. De terugtrekking van het zware wapentuig begint mogelijk vandaag al.

Bij het akkoord dat vorige week tussen de Oekraïense regering en de separatisten in de Wit-Russische hoofdstad Minsk werd gesloten, was afgesproken dat de strijdende partijen wapens zoals artillerie en raketten zouden terugtrekken. Toen de strijd rond met name het plaatsje Debaltseve echter doorwoedde, besloten beide kampen geen gehoor te geven aan dat besluit.

Debaltseve viel deze week echter in handen van de rebellen, waarop de strijd luwde en nieuwe onderhandelingen over het terugtrekken van de zware wapens mogelijk werden. Wanneer de terugtrekking precies gaat beginnen is onduidelijk. Hoewel sommige Oekraïense media vanochtend meldden dat dit vandaag al kan beginnen, is dat volgens een generaal van het leger nog te vroeg om te zeggen.

Akkoord over uitwisseling gevangenen

Een ander signaal dat beide partijen het akoord van Minsk een kans willen geven, is de grote gevangenenruil die gisteren plaatsvond. Volgens persbureau AP lieten de separatisten 139 Oekraïense soldaten vrij en liet het Oekraïense leger 52 pro-Russische separatisten gaan. De uitwisseling van gevangenen was een van de elementen uit het akkoord dat in Minsk werd gesloten.

Of de strijd in Oost-Oekraïne nu echt zal ophouden blijft afwachten. Het Oekraïense leger meldde dat separatisten afgelopen nacht twaalf aanvallen op doelen van overheidstroepen hadden gedaan. Een persbureau van de separatisten berichtte dat het leger van Oekraïne beschietingen zou hebben uitgevoerd in Donetsk.

    • Pim van den Dool