Zeker tien doden bij aanslag Al-Shabaab

Bij twee aanslagen op een hotel door de moslimfundamentalistische groep Al-Shabaab zijn vrijdagmiddag in de Somalische hoofdstad Mogadishu zeker tien mensen gedood, onder wie een parlementslid en de locoburgemeester. Twee ministers raakten licht gewond.

Rond het middaguur werden twee bommen tot ontploffing gebracht op de beveiligde parkeerplaats van het drukbezochte Central Hotel. Vlak daarna renden gewapende mannen de kleine moskee op het ommuurde terrein van het hotel binnen, om daar het vuur te openen op de deelnemers aan een gebedsdienst. De moskee wordt altijd druk bezocht door regeringsfunctionarissen.

Al-Shabaab, dat banden heeft met Al-Qaeda, heeft gedreigd alle afgevaardigden in het in september 2012 gekozen parlement te doden, desnoods één voor één. De groep eiste ’s middags de verantwoordelijkheid op voor de aanslag.

Hoewel de fundamentalistische organisatie terrein heeft verloren in het offensief dat de regering tegen haar heeft ingezet, blijft zij in staat belangrijke aanslagen uit te voeren. Vorige maand werden drie Somaliërs gedood toen een man een zelfmoordaanslag pleegde op een hotel waar een diplomatieke receptie werd gehouden. Al-Shabaab is ook in het buurland Kenia actief.

President Hassan Sheik Mohamud van Somalië zei dat de aanslag „duidelijk maakt dat de terroristen geen enkel respect hebben voor de vreedzame religie van de islam doordat zij onschuldige moslims doden”. (Reuters, AFP)