Vrouw zoekt boer

Vergis u niet wanneer u op het Amsterdamse Rembrandtplein bij Schiller naar binnenstapt. Voor u het weet maakt u deel uit van het publiek van RTL Late Night dat vanuit Hotel Schiller wordt uitgezonden. En niets ten nadele van presentator Humberto Tan, de kwaliteit van de wijn die tijdens de registratie wordt geschonken is beduidend minder dan bij de buren. Het aanpalende Café Schiller is het hoofdstedelijk epicentrum van biologische-, biodynamische en natuurwijnen. Gastvrouw/eigenaresse Florien Kleine Snuverink heeft zo’n beetje alle namen die er op dat vlak toe doen op de wijnkaart weten te krijgen. Voor het rijke aanbod verwijs ik u naar hun overigens uiterst summier vormgegeven website.

Wellicht wordt haar liefde voor wijnen van onbesproken komaf het beste geïllustreerd door het tekstje onderaan het aanbod: ‘We hebben gelukkig meer verstand van wijn dan van websites bouwen en spatiëring.’ Enfin, pure, eerlijke wijnen zijn haar grote liefde. En daarvan is zij dermate in de ban geraakt dat zij deze niet alleen slechts wilde schenken, maar ook zelf wilde leren maken.

Aldus heeft zij onder het motto ‘Vrouw zoekt Boer’ al eens jarenlang op en neer naar Beaujolais gependeld om zich te bekwamen. Nu echter heeft zij drastischer maatregelen genomen door bij Schiller het biologische wijnstokje over te dragen aan haar zakenpartner. Kleine Snuverink heeft een grote stap gezet en gaat werken bij Jean Baptiste Menigoz van Domaine Les Bottes Rouges in de Jura. Een streek waar ze zich thuis zal voelen.

Al tekent de Jura voor maar één procent van de Franse wijnproductie circa 15 procent van het aanbod is biologisch of biodynamisch. Daarbij zorgen autochtone druiven, een enorme verscheidenheid aan microklimaten en authentieke productiemethoden, zoals voor de fameuze vin jaune, voor extra uitdagingen.

Jonge wijnbouwers zien de regio dan ook als het Mekka voor een natuurlijke manier van wijn maken. De lat voor Kleine Snuverink ligt meteen hoog.

Haar nieuwe baas beloonde ik in mijn recente koopgids voor zijn wit van de savagnindruif met een 10-, het hoogste cijfer. Doe daarom geen moeite om zijn ‘Album’ 2012 nog te kopen, want uitverkocht. Maar zowel importeur David Bolomey als ook Champagnist en Andere Wijn beschikken over nog wat meer lekkers uit de Jura.

    • Harold Hamersma