Vrouw zoekt boer

Harold Hamersma over een café-eigenares die zelf biologische wijn wil maken.

Vergis u niet wanneer u op het Amsterdamse Rembrandtplein bij Schiller naar binnenstapt. Voor u het weet gaat u bij Hotel Schiller naar binnen en maakt u deel uit van het publiek van RTL Late Night dat vanuit hier wordt uitgezonden. En niets ten nadele van presentator Humberto Tan, de kwaliteit van de wijn die tijdens de registratie wordt geschonken, is beduidend minder dan bij de buren: het aanpalende Café Schiller.

Dit eetcafé is het hoofdstedelijk epicentrum van biologische-, biodynamische en natuurwijnen. Gastvrouw/eigenaresse Florien Kleine Snuverink heeft zo’n beetje alle namen die er op dat vlak toe doen op de wijnkaart weten te krijgen. Voor het rijke aanbod verwijs ik u naar cafeschiller.nl. Wellicht wordt Kleine Snuverinks liefde voor wijnen van onbesproken komaf het beste geïllustreerd door het tekstje onderaan het aanbod: „We hebben gelukkig meer verstand van wijn dan van websites bouwen en spatiëring.” Enfin, pure, eerlijke wijnen zijn haar grote liefde. En die wilde ze niet alleen schenken, maar ook zelf leren maken. Aldus heeft zij onder het motto ‘vrouw zoekt boer’ jarenlang op en neer naar Beaujolais gependeld om zich te bekwamen. Nu heeft zij drastischer maatregelen genomen: bij Schiller heeft ze het stokje overgedragen aan haar zakenpartner.

Kleine Snuverink heeft een grote stap gezet en gaat werken bij Jean-Baptiste Menigoz van Domaine Les Bottes Rouges in de Jura. Een streek waar ze zich thuis zal voelen. Al tekent de Jura voor maar 1 procent van de Franse wijnproductie, circa 15 procent van het aanbod is biologisch of biodynamisch. Autochtone druiven, een enorme verscheidenheid aan microklimaten en authentieke productiemethoden zorgen voor extra uitdagingen. Jonge wijnbouwers zien de regio dan ook als het mekka voor een natuurlijke manier van wijn maken.

De lat voor Kleine Snuverink ligt meteen hoog. Haar nieuwe baas beloonde ik in mijn recente koopgids voor zijn wit van de savagnindruif met een 10-, het hoogste cijfer. Doe daarom geen moeite om zijn ‘Album’ 2012 nog te kopen, die is uitverkocht. Maar zowel importeur David Bolomey als ook Champagnist en Andere Wijn hebben ook nog wat andere adresjes in de Jura.

    • Harold Hamersma